خرید سهام مدیریتی، ادغام و گروهی شدن سازمانها در قالب هلدینگ یا ایجاد شرکتهای سرمایهگذاری، یک راهبرد کلیدی برای رشد و بالندگی کسبوکار در دنیای رقابتی امروز است. شرکتهای مادر به دلایل مختلف از جمله کنترل و راهبری شرکتهای زیرمجموعه، نفوذ یا سودآوری، در این شرکتها سرمایهگذاری میکنند و درصد مالکیت شرکتهای زیرمجموعه مشخص کنندهی میزان کنترل شرکت مادر در این شرکتهاست.
در این بین، سرمایهگذاریهای چند لایه با درصدهای متفاوت، تعاملات درونگروهی شرکتهای گروه و موضوع تقسیم سود و شناسایی سهم اقلیت، در کنار ارائهی اطلاعات مقایسهای در یادداشتهای صورتهای مالی، از دلایل اصلی پیچیدگی تهیهی صورتهای مالی تلفیقی بهشمار میرود.
براساس استاندارد شماره 18 حسابداری، با ایجاد حق کنترل در شرکتهای فرعی، شرکت اصلی ملزم به تهیه و ارائهی صورتهای مالی تلفیقی است. این صورتهای مالی، تصویری کامل از وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطافپذیری مالی گروه را بهعنوان شخصیت اقتصادی واحد نشان میدهد.
اما تهیهی صورتهای مالی تلفیقی در این شرکتها به دلایل زیر زمانبر است و دشواریها و پیچیدگیهایی به همراه دارد:
- تنوع شرکتهای زیرمجموعه از نظر اندازه، نوع فعالیت، ساختار مالی و ساختار کسبوکار
- لزوم ایجاد زبان مشترک و ترجمهی حوزههای اطلاعاتی شرکتهای زیرمجموعه در ساختاری واحد
- پیچیدگی محاسبات تلفیق شامل محاسبهی سهم اقلیت، سرقفلی و…
- حجم بالای اطلاعات مالی و نگهداری تاریخچهی محاسبات
علاوهبر موارد گفته شده، نگهداری اطلاعات در Excel، ریسک از دست رفتن دادهها و در نتیجه ناممکن بودن مراجعه به آنها در سالهای بعد را افزایش میدهد.
راهکارحسابداری و صورتهای مالی تلفیقی همکاران سیستم چگونه به این نیازها پاسخ میدهد؟
این راهکار با ایجاد بستر یکسان و زبان مشترک، صورتهای مالی تلفیقی را برای شرکتهای هلدینگ، در صنایع مختلف، با ساختارهای شرکتی-مالی متفاوت و در شرایط یکسان نبودن سرفصلهای مالی، محاسبه میکند.