مزایا و معایب رایانش ابری

زمان مطالعه: 10 دقیقه

مزایا و معایب رایانش ابری

چند دهه است که شاهد ظهور فناوری جدیدی مانند رایانش ابری هستیم. این تکنولوژی راه‌حلی مقرون ‌به‌صرفه و بسیار کارآمد برای کسب‌وکارها است. طبق گزارش‌های منتشرشده از گارتنر، تا سال 2020 میلادی 75 درصد از شرکت‌ها و کسب‌وکارهای سراسر جهان بر روی سرویس‌های Cloud Computing سرمایه‌گذاری کرده‌اند و این آمارها همچنان از رشد صعودی چشم‌گیری برخوردارند. اما کاربرد، مزایا و معایب رایانش ابری در شرکت‌ها، کسب‌وکارها، بخش دولتی و حتی زندگی روزمره چیست؟ پاسخ به این سوالات موضوعی است که در این مقاله قرار است به آن بپردازیم.

مزایای رایانش ابری

رایانش ابری مجموعه‌ای از راهکارها و فناوری‌ها است که امکان دسترسی مستمر و آسان به شبکه و نرم‌افزارهای مبتنی بر شبکه را بر اساس میزان نیاز کاربر و با هزینه‌ای بسیار پایین فراهم می‌کند. در حقیقت، مدیریت نرم‌افزار و امکانات شبکه به عهده‌ی شرکت ارائه‌دهنده خدمات رایانش ابری بوده و سازمان خریدار خدمات رایانش ابری، با کمترین هزینه و بیشترین کیفیت، به‌طور مستمر به نرم‌افزارهای تحت شبکه‌ی خود دسترسی دائم و باکیفیت خواهد داشت.

رایانش ابری، دسترسی بر اساس میزان تقاضا را فراهم کرده و سازمان‌ها براساس حجم نیاز به خدمات و نرم‌ افزار تحت‌ وب و بر اساس کارکرد، هزینه‌ی کمی را به شکل ماهیانه یا در دوره‌های زمانی منظم پرداخت می‌کنند.

اگر تاکنون از Gmail یا Hotmail استفاده کرده‌اید، پس مزایای رایانش ابری را تجربه کرده‌اید، اگرچه ممکن است خبر نداشته باشید. محاسبات ابری در واقع استفاده از اینترنت برای به‌کارگیری نرم‌افزار مطلوب به عنوان یک سرویس است. البته این یکی از مزایای پردازش ابری است.

مدل‌های ارائه محاسبات ابری می‌توانند عمومی، خصوصی یا ترکیبی باشد. ارائه‌دهندگان از طریق این مدل‌های متفاوت، انواع سرویس‌های رایانش ابری را به شکل زیر به کلاینت‌های خود ارائه می‌دهند.

حتما بخوانید: انواع مدل‌های رایانش ابری را بیشتر بشناسیم

 

زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS): در این سرویس، ارائه‌دهندگان خدمات مربوط به زیرساخت، سرور و ذخیره‌سازی داده‌ها را از طریق اینترنت در اختیار مشتریان قرار می‌دهند. Amazon Web Services (AWS) نمونه‌ای بارز از آن است.

پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS): در این سرویس بستر ایجاد و توسعه اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهای مختلف در بستر وب در اختیار مشتریان قرار داده می‌شود و مخاطبان آن بیشتر توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویسان هستند.

نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS): ارائه‌دهندگان در این سرویس اقدام به توسعه نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌هایی می‌کنند و آن را در بستر وب در اختیار کاربران نهایی قرار می‌دهند. نرم افزار حسابداری ابری نمونه‌ای بارز از این سرویس است.

در ادامه به مهم‌ترین مزایای عمومی و کلی رایانش ابری اشاره می‌کنیم:

  1. آزمایش و توسعه

رایانش ابری می‌تواند به ایجاد محیطی آزمایشی و توسعه برای بسیاری از توسعه‌دهندگان کمک کند. در حالت عادی، ایجاد چنین محیطی مستلزم زمان، هزینه‌های سنگین برای راه‌اندازی دارایی‌های فیزیکی و نیروی انسانی است.

به کمک این تکنولوژی بستری برای توسعه اپلیکیشن‌ها و پروژه‌های نرم‌افزاری در فضای ابری توسط توسعه‌دهندگان از نقاط مختلف ایجاد می‌شود.

  1. آنالیز کلان داده‌ها

دیگر کاربرد رایانش ابری، آنالیز کلان داده است که می‌توانیم آن را به استفاده از تکنیک‌های تحلیلی پیشرفته و متنوع در مجموعه داده‌های بزرگ (ترابایت یا زتابایت) تعبیر کرد. این مجموعه داده‌ها می‌تواند ساختاریافته، بدون ساختار یا نیمه ساختار یافته باشند.

در واقع محاسبات ابری زیرساختی را فراهم می‌کند که داده‌های کلان راحت‌تر پردازش شوند. چرا که زمانی حجم داده‌ها بالا برود، دیگر با استفاده از رایانه‌های خانگی و شخصی نمی‌توان آنها را پردازش کرد.

با توجه به امکانات ذخیره‌سازی ارائه‌شده توسط Cloud، مردم اکنون می‌توانند از مجموعه کلان داده‌ها استفاده کرده و آن‌ها را به ارزش تجاری تبدیل کنند.

  1. ذخیره‌سازی اطلاعات

ذخیره‌سازی داده‌ها تا پیش از ارائه انواع سرویس‌های رایانش ابری، نیازمند فضای ذخیره‌سازی فیزیکی و بسیار دردسرساز بود. یکی از کاربردهای رایانش ابری، ایجاد فضای ابری برای ذخیره‌سازی و دسترسی به فایل‌ها بدون نیاز به هارد دیسک فیزیکی است. امروزه استفاده از فضای ذخیره ابری برای عموم مردم و کسب‌وکارها فراهم است.

  1. بازیابی اطلاعات و تهیه نسخه پشتیبان (بکاپ)

یکی دیگر از مزایا و انواع کاربرد رایانش ابری، امکان ریکاوری سریع‌تر و مقرون ‌به‌صرفه‌تر اطلاعات نسبت به روش‌های سنتی است. این در حالی است که به‌طور سنتی، بازیابی در هنگام وقوع حوادث بسیار مشکل و تقریبا غیرممکن بود.

تهیه نسخه پشتیبان یا بکاپ‌ (Backup) از داده‌ها، فرایندی پیچیده است. قبلا برای تهیه نسخه پشتیبان از حافظه‌های فیزیکی مانند درایوها و نوارها استفاده می‌شد. به ‌این ‌ترتیب، داده‌ها به شکل دستی جمع‌آوری و به مرکز پشتیبانی ارسال می‌شدند که با احتمال خطای انسانی روبرو بود.

بکاپ خودکار نوع دیگری از کاربرد رایانش ابری است که علاوه بر تسهیل و تسریع روند ذخیره نسخه پشتیبان، امنیت اطلاعات را نیز افزایش می‌دهد.

  1. حفظ محیط زیست

از ظرفیت کامپیوترهای شخصی، به طور میانگین فقط نزدیک به ۱۰ تا ۲۰ درصد استفاده می‌شود. به طور مشابه، در زمان‌های اوج مصرف انرژی، گاهی اوقات کامپیوتر‌ها ساعاتی بدون استفاده روشن می‌مانند.

مدیریت منابع و سوق دادن آن‌ها به سوی رایانش ابری، مصرف انرژی را تثبیت می‌کند. در اصل، چون به اندازه استفاده‌ای که می‌برید هزینه می‌کنید، در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود و عمر کامپیوترتان افزایش می‌یابد. مقوله رایانش ابری سبز به همین موضوع اشاره می‌کند.

حتما بخوانید: رایانش ابری سبز چیست و چه مزایایی دارد؟ 

مزایای رایانش ابری در شرکت‌ها و کسب‌وکارها

به برخی مزایای عمومی این تکنولوژی اشاره کردیم. اکنون به کاربردهای آن در کسب‌وکار اشاره می‌کنیم که مهم‌ترین آنها استفاده از نرم‌افزارهای ابری در تمام شرکت‌ها (اعم از بزرگ و کوچک) است.

  1. دسترسی از راه دور و همکاری گروهی ساده‌تر

مهم نیست که شعب کسب‌وکار شما در کدام شهر واقع شده باشند، امکان دسترسی به داده‌ها و مدیریت آن‌ها به شکل واحدهای مستقل یا متمرکز ایجاد می‌شود. به ‌این ‌ترتیب، نیازی به ذخیره‌سازی و انتقال دستی داده‌ها نیست. این اطلاعات به شکل خودکار ذخیره می‌شوند و در لحظه قابل‌دسترسی هستند.

با استفاده از نرم‌افزارهای ابری، امکان کار کردن یک یا چند پرسنل بر روی یک پروژه واحد میسر شده و هیچ محدودیتی برای دسترسی به منابع IT ایجاد می‌شود. در نتیجه کاربران با به اشتراک گذاشتن اسناد، به همکاری بر روی اسناد ترغیب می​‌شوند.

  1. پاسخی به‌صرفه به تقاضاهای پیش‌بینی نشده

بسیاری از شرکت‌ها به‌دلیل رشد سریع و با وجود داشتن مراکز ذخیره داده‌‌ داخلی، در مواجهه با نوسانات و پاسخ‌گویی به تقاضاهای پیش‌بینی نشده در بازار، با مشکل روبه‌رو می‌شوند و در برخی موارد نمی‌توانند نیازهای فناوری‌اطلاعات خود را سروسامان بخشند.

این شرکت‌ها برای حل مشکلاتی از این دست و در کنار آن بالا بردن کیفیت خدمات فناوری‌اطلاعات خود، دو راهکار پیش رو دارند. نخست آن‌که دیتاسنترهای اختصاصی راه‌اندازی کنند که هزینه‌ زیادی صرف می‌کند. از طرفی در ساعات کاهش تعداد کاربران، بخش بالایی از توانایی این دیتاسنترها بدون استفاده می‌ماند.

راهکار دیگر، برون‌سپاری خدمات و عملکردهای فناوری اطلاعات این شرکت‌ها با استفاده از تکنولوژی پردازش ابری است تا بتوانند از منابع خود به شکل موثرتری در راستای بهبود تحویل خدمات‌شان استفاده کنند.

  1. تمرکز بر توسعه کسب‌وکار

با استفاده از خدمات رایانش ابری کسب‌وکارها قادر هستند زیرساخت‌ها و وظایف تکنیکی فناوری اطلاعات خود را به فضای ابری منتقل کنند و در عوض، سرمایه و نیروهای خود را برای رشد جنبه‌هایی از فناوری اطلاعات که به‌شکل مستقیم با پیشرفت فعالیت آن‌ها در ارتباط است، به‌‌کار گیرند یا آنکه بر روی اهداف اصلی و توسعه کسب‌وکار خود متمرکز شوند.

  1. کاهش هزینه‌های کسب‌وکار و مدیریت بهتر زمان

از نظر اقتصادی، فناوری رایانش ابری سبب کاهش هزینه‌های شرکت‌ها می‌شود. کاهش هزینه‌ها شامل موارد زیر است: کاربران تنها بهای استفاده از خدمات را می‌پردازند و نیازی به پرداخت هزینه‌های سرمایه‌ای (برای خرید سخت‌افزار و نرم‌افزار) وجود ندارد.

به‌دلیل ارتباط مستقیم کاربر و شرکت سرویس‌دهنده، هزینه‌های مربوط به‌واسطه و نماینده‌ فروش حذف می‌شود. هزینه‌های عملیاتی پایین برای سرویس‌دهنده (به نسبت موارد مشابه)، سبب کاهش قیمت خدمات برای مشتری می‌شود.

به‌دلیل این‌که محل نصب نرم‌افزارها در سرور است؛ به‌روزرسانی نرم‌افزارها توسط شرکت خدمات‌دهنده و روی سرور انجام می‌شود که از این لحاظ نیز به سود شرکت خدمات‌گیرنده است.

استفاده از رایانش ابری می‌تواند در هدر رفت زمان نیز موثر واقع شود. وقتی که از رایانش ابری استفاده می‌کنید، برای مشاهده اطلاعات مورد نیاز، فقط و فقط به کامپیو‌تر مجهز به اینترنت نیاز دارید.

کاربردهای رایانش ابری
ذخیره‌سازی و افزایش امنیت داده‌ها یکی از اصلی‌ترین مزایا و کاربردهای رایانش ابری برای کسب‌وکارها است.
  1. افزایش امنیت داده‌ها و سهولت استفاده

بالا رفتن امنیت نیز یکی دیگر از مزایای رایانش ابری برای شرکت‌های خدمات‌گیرنده است. به‌دلیل این‌که به‌روزرسانی توسط سرویس‌‌دهنده و روی سرور انجام می‌شود، بدافزارها امکان نصب روی سیستم کاربر را ندارند.

در روش‌های رایانش ابری نیازی به نصب نرم‌افزار روی سیستم نیست و همه می‌توانند به‌راحتی با آن کار کنند. برای استفاده از این فناوری کاربر تنها به یک وسیله که قابلیت اتصال به اینترنت را داشته باشد، هم‌چنین یک مرورگر اینترنتی نیاز دارد که این روزها این ابزار تقریبا در دسترس همه‌ ما قرار گرفته است.

  1. افزایش هوشمندی تجاری شرکت‌ها

استفاده از رایانش ابری و برون‌سپاری برخی خدمات بخش فناوری اطلاعات، باعث می‌شود تا کارکنان IT سازمان بر روی اهداف دیگری نیز تمرکز کنند.

در این روش اعضای تیم IT از افرادی کاملا فنی، تبدیل به افرادی می‌شود که در کنار تخصص خود در تکنولوژی، درک بالایی از کسب‌و‌کار و قوانین کنترل اطلاعات دارند و می‌توانند اهداف و استراتژی‌های کسب‌و‌کار را درک کرده و مدیران استراتژی شرکت را در طراحی بهتر استراتژی‌ها همراهی کنند.

کاربرد رایانش ابری در دولت و صنایع مختلف

در سال‌های اخیر، رایانش ابری با سرعت درخور توجهی به بخش پزشکی نیز وارد شده‌ است. منابع نامحدود ‌تحویل‌شده توسط آن و انعطاف‌پذیری ذاتی این فناوری، موجب شده تا از آن برای توسعه و تحویل‌ خدمات درمان از راه دور، امکان برگزاری کنفرانس‌های تصویری، به ‌اشتراک‌گذاری اطلاعات پزشکی بیماران، امکان دریافت و ذخیره‌سازی منظم اطلاعات بیماران، آسان‌سازی انجام کارهای گروهی استفاده شود.

هم‌چنین می‌توان از افزایش بهره‌وری زمانی، کاهش هزینه‌ها و ساده‌شدن رویه‌های آموزشی مانند به‌اشتراک‌گذاری برنامه‌های درسی، فهرست‌‌های نمرات و اسلاید‌های پاورپوینت در زمینه‌‌ آموزش یاد کرد.

در سال‌های گذشته، بیش‌تر ارتش‌های مدرن به استفاده از سیستم‌های دفاعی شبکه‌ای روی آورده‌اند، اما با وجود فشارهای مالی فزاینده‌ای که بر برخی از این ارتش‌ها وارد می‌شود، رایانش ابری راهی است که به آن‌ها اجازه می‌دهد در کنار حفظ شبکه‌های دفاعی، هزینه‌های خود را نیز کاهش دهند.

از سویی نباید از مزایای مالی و فنی رایانش ابری نیز غافل بود. با برداشتن هزینه‌ها و پیچیدگی‌های فنی از دوش شرکت‌ها و سازمان‌ها، رایانش ابری راه‌ را برای پیشرفت استارتاپ‌های کوچک ساده‌تر می‌کند.

رایانش ابری هم‌چنین به توسعه‌ تحویل سرویس‌های الکترونیکی به شهروندان از سمت دولت و رشد رضایت‌مندی آن‌ها منجر می‌شود. هم‌چنین از این طریق، با شفاف‌شدن فرآیندها و نظارت یکپارچه‌ی آن‌ها، امکان سوء‌استفاده به حداقل می‌رسد.

در نهایت می‌توان مهم‌ترین مزایای رایانش ابری برای سازمان‌ها و کسب‌وکارها را در موارد زیر خلاصه کرد:

  • ایجاد حس دسترسی به مکان ذخیره‌ی داده به‌شکل نامحدود و دائم (در صورت خریداری خدمات به‌شکل ذخیره‌سازی بدون محدودیت)
  • عدم نگرانی درباره‌ی ایجاد زیرساخت کافی و رعایت الزام‌های نصب، راه‌اندازی و استقرار نرم‌افزار در محل سازمان
  • پرداخت مقطعی بر اساس میزان استفاده از خدمات و کارکردهای رایانش ابری در قالب قرارداد امضاء شده
  • دسترسی به خدمات رایانش ابری از هر نقطه‌ای که دسترسی به اینترنت امکان‌پذیر است
  • استفاده از خدمات شرکت‌های حرفه‌ای و دارای سابقه در حوزه‌ی خدمات نرم افزاری
  • به‌روزرسانی مستمر و بدون محدودیت نرم‌افزارها بدون دغدغه‌ی ایجاد مشکلات رایج در روش به‌روزرسانی سنتی
  • عدم نیاز به محاسبه‌ی هزینه‌های جانبی برق، سخت‌افزار و فضای اشغال‌شده برای استفاده از نرم‌افزارها
  • امکان تهیه‌ی نسخه‌های پشتیبان و حفظ امنیت داده‌ها با پیشرفته‌ترین و به‌روزترین روش‌های پشتیبان‌گیری
  • عدم پرداخت هزینه‌های ناشی از مهاجرت به نسل‌های بعدی نرم‌افزار و عدم نگرانی برای تطابق یا عدم تطابق با زیرساخت فعلی سازمان

معایب رایانش ابری

البته هر فناوری، علاوه‌ بر مزایا، معایبی نیز دارد. بدیهی است برخی از این معایب در آینده حل می‌شوند، اما به‌شکل مشخص، در مقایسه با گزینه‌های پیش روی کاربر در حفظ امنیت اطلاعات و انجام کار، رایانش ابری برای بخش عمده‌ای از کسب‌وکارهای امروزی، با فاصله بسیاری مزایای خود را به همگان ثابت کرده است.

اتصال خوب به اینترنت برای دسترسی به منابع رایانش ابری ضروری است. در غیر این صورت، اتصال میسر نمی‌شود. در استفاده از خدمات رایانش ابری باید به جنبه امنیتی نیز توجه کرد. به همین دلیل، امضای توافق‌نامه‌های خدمات استاندارد (SLAs) با ارائه‌دهنده الزامی است. هر چند تجربه ثابت کرده که یک ارائه‌دهنده قوی خدمات ابری، معمولا بهتر می‌تواند امنیت داده‌ها را حفظ کند.

حتما بخوانید: فضای ذخیره ابری چیست و چه مزایایی دارد؟ 

بسیاری از ارائه‌دهندگان خدمات فضای ذخیره ابری، استفاده از پهنای باند کاربران خود را محدود می‌کنند. از طرف دیگر، برخی شرکت‌های رایانش ابری در ارائه پشتیبانی مناسب به مشتریان شکست می‌خورند. این چالش‌ها می‌توانند با انتخاب یک ارائه‌دهنده مناسب از بین بروند.

چرا ۹۰ درصد از نتایج و مزایای رایانش ابری قابل اندازه‌گیری نیست؟

نباید تصویر کلی‌تر از رایانش ابری را از دست داد، کاهش هزینه‌های IT و استقرار سریع‌تر، تنها ده درصد از ماجرا است. ۹۰ درصد بقیه چیزی است که برای خود کسب‌و‌کار اتفاق می‌افتد.

این تحول کسب‌و‌کار را قادر می‌سازد نسبت به فرصت‌های موجود در بازار بهتر عکس‌العمل نشان دهد، به برقراری ارتباط و همکاری در داخل و خارج از کسب‌و‌کار خود بپردازند، محصولات جدید را طراحی و تست کنند و چابک‌تر از گذشته باشند.

این بخش از مزایای رایانش ابری می‌تواند به منافع بزرگ‌تر و در عین‌حال ناملموس‌تری منجر شود. اما چرا ۹۰ درصد از نتایج «ابر» فرا‌تر از اندازه‌گیری است؟ اولا؛ سازمان‌ها سال‌ها تلاش کردند تا توانستند رضایت مشتری و کارمندان خود را به‌عنوان منافع و دستاوردهای مالی خود تفسیر کنند.

همیشه در کسب‌و‌کار‌ها بخش‌هایی پوشیده از ابهام وجود دارند و تا زمانی که گزارش‌های مربوط به میزان فروش سالانه یا ماهانه منتشر نشده و تاثیر این بخش‌ها بر این گزارش مشخص نیست این بخش‌ها در ابهام باقی می‌مانند.

ثانیا؛ سازمان‌هایی که نسبت به رقیبان خود پیش‌تاز هستند و خدمات منحصر به ‌فردی به مشتریان ارائه می‌دهند، مسلما این ویژگی‌های خود را نتیجه به‌کارگیری رایانش ابری نمی‌دانند. در واقع رایانش ابری نقشی در داستان موفقیت سازمان‌ها ندارد، بلکه این کمپانی‌های موفق به ‌دلیل شیوه درست مدیریتی خود به این نتایج دست می‌یابند.

وقتی نوبت به تکنولوژی می‌رسد نیز سازمان‌های آینده‌نگر به سیستم‌ها و اپلیکیشن‌های خود -چه مبتنی بر ابر باشد یا نباشد- به‌عنوان ابزارهایی نگاه می‌کنند که به آن‌ها در رسیدن به اهدافشان کمک می‌کنند. راه‌حل‌های تکنولوژی چیزهایی نیستند که بتوان آن‌ها را به یک سازمان آشفته تزریق کرد و امیدوار بود که تکنولوژی به نحوی همه‌چیز را مرتب کند.

هیچ مقداری از کاربرد تکنولوژی نمی‌تواند یک سازمان ناکارآمد را به کارآمد تبدیل کند. یک سازمان بی‌انگیزه با مدیریت ضعیف با به‌کارگیری رایانش ابری همچنان با ضعف مدیریت و بی‌انگیزه باقی می‌ماند.

آنچه در مورد سازمان‌های موفق وجود دارد این است که بسیاری از ابتکارات در یک مکان جمع شده‌اند، از آنالیز داده‌های بزرگ تا مجازی‌ سازی، مدیریت محتوا و سایر موارد.

حتما بخوانید: مجازی سازی چیست و انواع آن 

بنابراین رایانش ابری تنها یکی از عناصر این ارکستر بزرگ است که با همکاری سایر عناصر می‌تواند موسیقی زیبایی بنوازد، نه یک موسیقیدان خبره که در هر شرایطی بتواند در‌‌ نهایت به عملکردی فوق‌العاده دست‌یابد. پس سازمان‌های موفق از رایانش ابری و سایر تکنولوژی‌ها تنها برای پشتیبانی از یک ساختار با مدیریت عملکرد کارآمد استفاده می‌کنند.

کاربرد و مزایای رایانش ابری برای سازمان‌هایی با مدیریت نه‌چندان خوب، حداقل این مزیت را دارد که بسیاری از روندهایی که توسط کمپانی‌های کارآمد انجام می‌شود در فرآیندهای مبتنی بر ابر گنجانده شده و در واقع وقتی این سازمان‌ها اپلیکشن‌های مبتنی بر ابر را می‌‌پذیرند می‌توانند بهترین شیوه‌های سازمان‌های موفق را قرض بگیرند.

بازگشت سرمایه در رایانش ابری چگونه است؟ 

یکی از مهم‌ترین نکات در خصوص مزایای رایانش ابری؛ طول دوره بازگشت سرمایه است. چرا که سرمایه‌گذاری در این تکنولوژی معمولا همیشه زودبازده نیست. این سرمایه‌گذاری از دو ناحیه انجام می‌شود. یکی مربوط به سرمایه‌گذاری شرکت‌های تکنولوژی‌محور است که خدمات رایانش ابری ارائه می‌کنند و دیگری مربوط به کسب‌وکارهایی است که این خدمات را دریافت می‌کنند. 

سرمایه‌گذاری شرکت‌های ارائه‌کننده‌ی خدمات رایانش ابری

در آغاز مسیر استفاده از خدمات رایانش ابری، لازم است شرکت‌های ارائه‌دهنده این خدمات نسبت به پیش‌بینی و ایجاد زیرساخت فناوری اطلاعات آن اقدام کنند. این سرمایه‌گذاری نیازمند هزینه‌ی نسبتا بالایی است و لازم است تا از کیفیت و کمیت آن‌ اطمینان حاصل شود.

در گام بعد، با استفاده‌ تدریجی تعداد زیادی از مشتریان از این خدمات با هزینه بسیار پایین و کیفیت مناسب، سرمایه‌گذاری اولیه به تدریج و طی چند سال دارای بازگشت مناسبی خواهد بود. با این وجود باید توجه داشت که سرمایه‌گذاری بیش از اندازه در زیرساخت فناوری‌ اطلاعات بدون مطالعه‌ کافی میزان کشش و تقاضای بازار، هزینه‌های مضاعف و تصاعدی را برای شرکت به همراه دارد.

از این رو، دسترسی کامل شرکت نرم‌افزاری به بازار و نیازسنجی گسترده‌ی بازار، از الزاماتی است که شرکت‌ها پیش از ورود به این بخش، باید به‌طور دقیق آن‌ها را مدنظر قرار دهند. نمودارهای ظرفیت-بهره‌برداری (Capacity – Utilization) و تحلیل آن، جزئیات کاملی را درباره هزینه-منفعت پیاده‌سازیِ زیرساخت و امکانات رایانش ابری در اختیار شرکت‌های ارائه‌دهنده‌ی این خدمات قرار می‌دهد.

با توسعه‌ی تدریجی صنعت رایانش ابری در حوزه‌ نرم‌افزار، هزینه‌های شرکت‌های نرم‌افزاری نیز به شکل تصاعدی کاهش می‌یابد. این موضوع، به کاهش هزینه‌های خرید و استفاده از نرم‌افزار برای مشتریان می‌شود. به این دلیل، انتظار می‌رود در سال‌های آینده، در تمام کشورهای جهان این روند دنبال شده و مورد استفاده قرار گیرد. روند کاهش هزینه‌های ارائه‌ی خدمات رایانش ابری با افزایش تعداد مشتریان به‌شکل زیر است:

سرمایه گذاری در رایانش ابری

سرمایه‌گذاری مشتریان برای خرید خدمات رایانش ابری

از سوی دیگر، سازمان‌های خریدار خدمات رایانش ابری، از ابتدا شروع به استفاده از خدمات می‌کنند و بر اساس قراردادهای ماهانه، سه‌ماهه، شش‌ماهه یا سالانه، به تدریج هزینه‌ها را با مبالغ بسیار کمتری نسبت به خرید نرم‌افزار، پرداخت می‌کنند. به دلیل بهره‌برداری از ابتدای دوره و پرداخت هزینه‌ها به شکل تدریجی، بازگشت سرمایه مناسبی برای مشتریان خریدار خدمات به همراه دارد.

در صورتی که شرکت‌های خریدار خدمات رایانش ابری، مجموعه‌ای از خدمات و امکانات را خریداری کنند که به‌طور معمول، به آن‌ها نیاز چندانی ندارند یا میزان استفاده از این خدمات محدود و در بازه‌های زمانی طولانی باشد، در این صورت هزینه‌ی خدمات رایانش ابری به تدریج و در طی زمان افزایش یافته و هزینه-منفعت آن کاهش می‌یابد. به این دلیل محاسبه‌ی نسبت میزان استفاده مستمر از خدمات به هزینه‌های پرداختی برای حفظ خدمات، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

سرمایه گذاری شرکت ها در رایانش ابری

 رویکرد کاهش هزینه‌ها در برابر افزایش کیفیت خدمات

معمولاً اولین و مهم‌ترین انگیزه‌ی خریداران خدمات رایانش ابری، کاهش مستمر هزینه‌ها در زمان بهره‌برداری از نرم‌افزار و خدمات تحت‌وب است. این رویکرد که «افتِ کاهنده‌ی هزینه‌ها» (Race to the Bottom) نام دارد، تا نقطه‌ای ادامه می‌یابد که شرکت‌های خریدار، به استفاده از سطح بالاتر و باکیفیت‌تری از خدمات فکر می‌کنند. در این حالت، با افزایش میزان درخواست شرکت‌ها برای دریافت امکانات، ویژگی‌های کارکردی و ماژول‌های نرم‌افزاری بیش‌تر، به‌تدریج بر میزان ارزش‌افزوده استفاده‌ی آن‌ها از خدمات رایانش ابری افزوده می‌شود.

در بیش‌تر موارد پیشنهاد می‌شود سازمان‌ها در نقطه‌ای قرار بگیرند که نسبت کاهش هزینه‌ها در برابر افزایش ارزش افزوده‌ی خدمات، در وضعیت متعادلی قرار گیرد.

مالکیت تدریجی نرم‌افزار

یکی دیگر از رویکردهای کارآمد در استفاده از خدمات و مزایای رایانش ابری، خرید تدریجی نرم‌افزارهای گران‌قیمت است. درحقیقت این رویکرد مانند مالکیت نرم‌افزار پس از پایان دوره‌ی پرداخت هزینه‌ی آن در بازه‌ی استفاده از نرم‌افزار در فضای رایانش ابری است.

با این رویکرد، شرکت‌ها به نرم‌افزار مطلوب خود دسترسی داشته و به استفاده از آن می‌پردازند. استفاده از نرم‌افزار، افزایش درآمد یا کاهش هزینه‌های شرکت‌ها را به همراه دارد و در طول زمان، با پرداخت اقساط خرید نرم‌افزار در کنار هزینه‌های استفاده تحت رایانش ابری، امکان مالکیت نرم‌افزار و نصب آن بر سرورهای سازمان فراهم می‌شود.

جمع‌بندی

رایانش ابری با ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود توانسته است به راهکاری ایده آل و مقرون‌به‌صرفه برای شروع یک کسب‌وکار جدید و کوچک تبدیل شود. تنوع کاربرد رایانش ابری در کسب‌وکارهای بزرگ بسیار زیاد است. استفاده از نرم‌افزارهای ابری نمونه بارز از این کاربرد است. همکاران سیستم با ارائه مجموعه‌ای از نرم‌افزارهای حسابداری و مالی، منابع مالی، حسابداری مدیریت، خرده‌فروشی، پخش، مدیریت تولید و سایر موارد راهکاری مطلوب برای مدیریت فرایندهای پیچیده سازمان‌ها و شرکت‌ها ارائه کرده‌ است.

این سرویس‌ها می‌توانند مدیریت بخش‌های مختلف سازمان را تسهیل ببخشد و مزایای متعددی را متوجه شرکت‌ها، انواع سازمان‌ها کنند.

منابع: forbes، wikinvest، computer.howstuffworks، allthingscrm