رایانش ابری به عنوان یک فناوری جدید در سال 2000 به عرضه عمومی رسید. در سالهای ابتدایی ظهور رایانش ابری، برخی این فناوری را اختلال در نوع فعالیتشان میدانستند و همین باعث میشد ریسکهایی برای استفاده از آن مطرح شود.
در دهه گذشته، این فناوری رشد زیادی کرد و امروز رایانش ابری نقش کاتالیزور را در خدمات IT سازمانها دارد. در حال حاضر بسیاری این فناوری را نقطه عطفی در صنعت IT میدانند. در این مقاله قصد داریم تا به آینده رایانش ابری (Cloud Computing) و پنج ترند اصلی رایانش ابری در سال 2022 براساس پیشبینی فوبز بپردازیم.
دهه سوم استفاده از خدمات رایانش ابری؛ آینده رایانش ابری چگونه است؟
سال 2020 وارد دهه سوم استفاده از خدمات رایانش ابری شدیم. براساس گزارشی از گارتنر، پیشبینی میشود که در دهه سوم شرکتها سرمایهگذاریهای بیشتری در این زمینه انجام دهند.
در دهه قبل یکی از مهمترین دغدغههای سازمانها در استفاده از این خدمات، امنیت رایانش ابری خصوصا امنیت اطلاعات بود اما امروزه بیشتر تحلیلهایی که در زمینهی امنیت اطلاعات وجود دارد، استفاده از خدمات رایانش ابری را امنتر از حالت سنتی میدانند.
علاوه بر آن ماهیت رایانش ابری امکان توسعه خدمات و محصولات جدیدی را فراهم میکند که توسعه آن تا پیش از این، دور از ذهن بود.
امروزه تعدادی زیادی از ارائهدهندگان خدمات، رویکرد cloud-first را برای محصولات خود انتخاب کردهاند و فروشندهها حالا بیش از پیش پیشنهاد مهاجرت به سیستمهای ابری را میدهند. علاوه بر این رایانش ابری بستری برای پیشرفت هوش مصنوعی و اینترنت اشیا نیز فراهم کرده است.
رایانش ابری در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به سرعت گسترش پیدا کرد. در واقع از وقتیکه دورکاری فراگیر شد و کسبوکارها با شرایط جهانی ایجاد شده به علت پاندمی منطبق شدند و بر ارائه دیجیتالی سرویسهای خود تمرکز کردند. در ۲۰۲۲ هم، ما بدون شک شاهد ادامه این سرعت انطباق با شرایط جدید جهان و رشد در این زمینه خواهیم بود.
این احتمال وجود دارد که ما شاهد تغییر کانون توجه خود از گسترش ابزارها و پلتفرمهایی که یک عملکرد خاص را بهبود میبخشند (مانند انتقال جلسات حضوری به نرمافزار زوم) به سمت یک استراتژی کلگرایانهتر و مبتنی بر سیستم ابری در سطح سازمانی هستیم.
افزایش توانایی دورکاری و همچنین به شکل ترکیبی از حضوری و دورکاری نیروهای کار، یک ترند کلیدی باقی میماند، اما ما نوآوریهای مداوم در زیرساختهای ابری و دیتاسنترها را نیز شاهد هستیم. در اینجا برخی از ترندهای کلیدی رایانش ابری که در سال 2022 محقق میشود، براساس پیشبینی فوربز ارائه شده است.
تکنولوژی ابری با موارد استفاده جدید و هیجانانگیز به رشد و تکامل خود ادامه میدهد
براساس پیشبینیهای گارتنر انتظار میرود که سرمایهگذاری جهانی بر روی سرویسهای ابری در سال ۲۰۲۲ از ۴۸۲ میلیارد دلار عبور کند. در سال ۲۰۲۰ این رقم ۳۱۳ میلیارد دلار بود. زیرساخت رایانش ابری، ستون فقرات مسیر ارائه هر خدمت دیجیتالی به مشتریان است؛ از شبکههای اجتماعی و سرگرمیهای آنلاین گرفته تا زیرساخت خودروهای متصل و اینترنت اشیا (IoT).
شبکههای فوق سریع جدید یا آنها که در آینده میآیند مانند 5G و وای-فای 6E فقط به این معنی نیست که اطلاعات بیشتری در ابرها جریان مییابد؛ بلکه به این معنی است که انواع و مدلهای بیشتری از داده جریان مییابد. ما این را در گسترش بسیار زیاد پلتفرمهای گیمینگ ابری مانند گوگلز استادیا و آمازون لونا میبینیم و شاهد افزایش سرمایهگذاری در آنها در سال ۲۰۲۲ خواهیم بود.
همچنین شاهد ورود واقعیت مجازی و واقعیت افزوده (VR/AR) ابری خواهیم بود که موجب کوچکتر و کمهزینهتر شدن هدستهای آن میشود. تکنولوژی ابری براساس ذات خود، باعث سبکتر، سریعتر، دسترسیپذیری بیشتر مشتریان در دیگر تکنولوژیها شده و این واقعیت محرکی کلیدی برای حرکت سرویسهای بیشتری به پلتفرمهای ابری است.
حفظ محیطزیست محرک نوآوری در بخش ابری است
یکی دیگر از ترندهای پیشبینی شده برای آینده رایانش ابری در سال 2022 تمرکز بر حفظ محیط زیست و رایانش ابری سبز است. هر کسبوکار مسئولیتپذیری میداند که نقش خود را باید در مقابله با مخاطرات تغییرات آبوهوایی، ایفا کند.
در بخش تکنولوژی این مساله اغلب بر کاهش مصرف انرژی مرتبط با موتورهای محاسباتی قدرتمندتر، نیازهای ذخیرهسازی دیجیتال بزرگتر و هزینههای انرژی تامین زیرساخت سرویسهای «همیشه فعال» و شبانهروزی به مشتریان، متمرکز است.
بیشتر غولهای فناوری سال 2022 را صرف اجرای اقدامات و نوآوریهایی میکنند که با هدف کمک به آنها در دستیابی به اهداف خود در زمینهی به صفر رساندن استفاده از کربن است. آمازون، بزرگترین شرکت ارائهدهندهی انواع سرویسهای رایانش ابری در جهان، همزمان بزرگترین خریدار انرژیهای تجدیدپذیر در جهان و همچنین دارای 206 پروژه انرژی پایدار خود در سراسر دنیا است که حدود 8.5 گیگاوات برق در سال تولید میکند.
این شرکت همچنین بر کاهش مصرف انرژی «پاییندستی» ایجاد شده توسط محصولات خود مانند Echo و Fire TV پس از حضور در خانههای مشتریان تمرکز کرده است.
البته، بسیار خوب است که این روزها حفظ محیطزیست در دستور کار قرار گرفته است، اما برای مشاغلی مانند آمازون، دلایل آن فراتر از نوعدوستی محض است؛ پیشبینی میشود که اثرات تغییرات آبوهوایی تا سال 2025 برای شرکتها تا 1.6 تریلیون دلار در سال هزینه داشته باشد.
ابر هیبریدی تمایز بین ابرهای عمومی و خصوصی را از بین میبرد
از زمانی که کسبوکارها حرکت به سمت تکنولوژی ابری را آغاز کردند، به طور سنتی دو گزینه داشتند. آنها میتوانند از راهکارهای ابری عمومی (Public cloud) بهراحتی استفاده و به اندازه مصرف هزینه پرداخت کنند، یا از راهحلهای ابر خصوصی سفارشیشده و انعطافپذیرتر استفاده کنند.
ابر خصوصی (جایی که یک سازمان به طور موثر ابر خود را دارد و دادهها هرگز نباید از محل آن خارج شوند) نیز گاهی اوقات برای رگولاتوری یا به دلایل نظارتی و امنیتی، باید در دسترس قرار بگیرد. امروزه، شرکتهایی مانند مایکروسافت، آمازون و IBM (بزرگترین ارائهدهندههای سرویسهای ابری) در حال گسترش مدلهای «هیبریدی» خود هستند که با اتخاذ بهترین ویژگیهای هر دو راهکار عمومی و خصوصی، همراه است.
دادههایی که نیاز به دسترسی سریع و مکرر دارند، برای نمونه توسط مشتریان، میتوانند در سرورهای عمومی AWS یا Azure نگهداری شوند تا از طریق ابزارها، برنامهها و داشبوردها امکان دسترسی به آنها وجود داشته باشد.
دادههای حساستر یا حیاتیتر را میتوان در سرورهای خصوصی نگهداری کرد، جایی که میتوان دسترسی را نظارت کرد، و میتوان آنها را با استفاده از برنامههای اختصاصی پردازش کرد.
یکی دیگر از نیروهای محرکه رشد محبوبیت ابر هیبریدی این است که بسیاری از شرکتها در حال انجام دادن اولین تلاشهای خود در رایانش ابری هستند و برای داشتن مزایای بیشتر، به دنبال موارد استفاده بیشتر هستند.
این موضوع باعث شده که بسیاری از شرکتها خود را در یک محیط “چند-ابری”(multi-cloud) بیابند و بعضا از خدمات متنوعی از چند تامینکننده مختلف استفاده کنند؛ یک رویکرد ابری هیبریدی میتواند پیچیدگی این امر را کاهش دهد، زیرا تاکید آن بر سادهسازی تجربه کاربر است.
هوش مصنوعی در رایانش ابری
رایانش ابری نقشی کلیدی در ارائه خدمات هوش مصنوعی (AI) ایفا میکند. ساندار پیچای، مدیرعامل گوگل این مساله را اکتشافی «ژرفتر از برق یا آتش» از نظر تأثیری که بر جامعه دارد، توصیف میکند. پلتفرمهای یادگیری ماشینی به قدرت پردازش و پهنای باند داده عظیمی برای تربیت و پردازش دادهها نیاز دارند و دیتاسنترهای ابری این را در اختیار همه قرار میدهند.
بیشتر هوش مصنوعی «روزمره»ای که در اطراف خود میبینیم، -از نتیجه جستجو در گوگل گرفته تا فیلترهای اینستاگرام- در فضای ابری بهسر میبرند و فناوریای که ترافیک را از دیتاسنتر به دستگاههای ما هدایت و زیرساخت ذخیرهسازی را مدیریت میکند براساس یادگیری ماشینی ساخته شده است.
توسعه و تکامل ابر و هوش مصنوعی به طور جدانشدنی در هم تنیده شدهاند و این واقعیت در سال 2022 و پس از آن، بیشتر خود را نشان میدهد.
در آینده ترندهای اصلی در هوش مصنوعی الگوریتمهای «خلاقانه» خواهند بود – یادگیری ماشینی مولدی که میتواند هر چیزی را از هنر گرفته تا دادههای مصنوعی برای تربیت هوش مصنوعی بیشتر ایجاد کند– و همچنین مدلسازی زبان را با افزایش دقت ماشینها برای درک زبانهای انسانی، بهبود دهد. پیشبینیهای مربوط به آینده رایانش ابری حاکی از آن است که این فناوری مطمئنا نقشی کلیدی در ارائه این خدمات به کاربران و همچنین ایجاد زیرساخت برای ارائه آنها دارد.
ظهور ابر بدون سرور
ابر بدون سرور یک مفهوم نسبتا جدید است که در بازار توسط ارائهدهندگانی از جمله آمازون (AWS Lambda)، مایکروسافت (Azure) و IBM Cloud Functions مورد توجه قرار گرفته است. گاهی اوقات به عنوان “عملکرد به عنوان یک سرویس” نامیده میشود که به این معنی است که سازمانها به اجاره سرورها یا پرداخت مقادیر ثابت ذخیرهسازی یا پهنای باند وابسته نیستند.
این نوید یک سرویس پرداخت به ازای مقدار مصرف را میدهد که در آن زیرساخت به طور نامرئی همانطور که یک برنامه به آن نیاز دارد تعیین میشود. البته، این تکنولوژی واقعا بدون سرور نیست -سرورها هنوز آنجا هستند- اما لایه دیگری از انتزاع را بین کاربر و پلتفرم اضافه میکند، به این معنی که کاربر نیازی به درگیر شدن با تنظیمات و نکات فنی ندارد.
فرآیند رایانش ابری بدون سرور، نقش مهمی در روند گسترش فضای ابری و کل چشمانداز فناوری تجربه جدید کاربری و افزایش دسترسی او به تکنولوژی، ایفا خواهد کرد.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم تا به چند فاکتور تاثیرگذار در آینده رایانش ابری خصوصا در سال 2022 اشاره کنیم. با این حال، پیشبینیها حاکی از نقش قابلتوجه این تکنولوژی در بازار راهکارها و نرمافزارهای سازمانی است. به نحوی که در آینده نزدیک تقریبا تمام سازمانها به سمت استفاده از راهکارها و نرمافزارهای ابری میروند.
همکاران سیستم که سالها است در زمینه ارائه راهکارهای جامع سازمانی پیشرو است؛ نرمافزارهای ابری خود را در بستر ابر و تحت عنوان راهکاران ابری ارائه کرده است. راهکاران ابری مجموعهای از سیستمهای مختلف از جمله نرم افزار حسابداری آنلاین، خردهفروشی، پخش، بخش عمومی و سایر بخشهای کلیدی است. برای دریافت مشاوره رایگان با ما در تماس باشید.