ورود انواع سرویس های رایانش ابری، تحولی بزرگ و بسیار کارآمد برای کسبوکارها و تفکر آنها در مورد منابع IT بوده است. رایانش ابری در واقع همه چیز را در مورد ارائه خدمات مختلف مانند دیتابیس، نرمافزار، آنالیز، سرورها، فضای ذخیرهسازی و شبکه شامل میشود.
با توجه به مزایای متعدد خدمات ابری، امروزه بسیاری از شرکتها به استفاده از منابع انعطافپذیر انواع کلود روی آوردهاند. آمارها نشان میدهند که بازار خدمات ابری از سال 2019 رشد چشمگیری داشته و پیشبینی میشود که در آینده نزدیک، 99 درصد شرکتها و کسبوکارهای سراسر جهان از خدمات مختلف آن استفاده کنند. در ادامه میتوانید اطلاعات بیشتری در مورد انواع سرویسها و مدلهای رایانش ابری و مزایای استفاده از آنها به دست بیاورید.
رایانش ابری و انواع مدلهای آن
رایانش ابری (Cloud computing) یک اصطلاح گسترده است که به ارائه مجموعهای از خدمات شامل سرورها، فضای ذخیره سازی ابری، شبکه، دیتابیسها، نرمافزارها و ابزارهای آنالیز و مواردی از این قبیل از طریق اینترنت یا در واقع ابرها اطلاق میشود.
در این مدل، شما فقط به اندازهای که استفاده کردهاید، هزینه پرداخت میکنید و این امرکمک میکند تا هزینههای عملیاتی خود را کاهش دهید، زیرساختهای خود را به شکل کارآمدتر آماده کنید و در صورت تغییر نیازهای کسبوکارتان، از انعطافپذیری و مقیاسپذیری فضای ابری بهره بگیرید.
با توجه به تعدد مدلهای رایانش ابری و انواع خدمات ابری، انتخاب نوع cloud و سرویس میتواند یک تصمیم مهم باشد. در واقع هیچ کدام از انواع سرویسهای ابری یکسان نیستند و برای حل یک مشکل واحد استفاده نمیشوند. با این حال، ویژگیهای مشترک و مشابهی نیز میان آنها وجود دارند.
زمانی که از مدلهای رایانش ابری صحبت میکنیم، منظور ما انواع کلود است؛ نه سرویسهای ابری. به طور کلی، 3 نوع اصلی از مدلهای ابری وجود دارند که شامل موارد زیر هستند:
-
ابرهای عمومی (Public clouds)
ابرهای عمومی نوعی از فضای ابری هستند که معمولا زیرساختهای فناوری اطلاعات آنها به کاربر نهایی تعلق ندارند و برای بسیاری از مشاغل، از طریق اینترنت و به شکل پرداخت به ازای استفاده قابلدسترسی است.
در ابرهای عمومی، زیرساختها توسط شخص ثالث نگهداری میشوند. بنابراین، هزینههای اجرا و نگهداری از بودجهبندی کسبوکارها حذف شده و در هزینههای عملیاتی IT صرفهجویی میشود.
با توجه به این نکته، ابرهای عمومی برای کسبوکارهای کوچک و متوسط با بودجه محدود ایدهآل هستند. بزرگترین ارائهدهندگان ابر عمومی عبارتند از Amazon Web Services، Alibaba Cloud، IBM و Google Cloud.
اگرچه ابرهای عمومی نسبت به ابرهای خصوصی فضای امنی برای دادههای حساس شما به وجود نمیآورند، اما میتوانند مزایای متعددی مانند مقیاسپذیری آسان، عدم محدودیت جغرافیایی، مقرونبهصرفه و قابلاعتماد بودن و تسهیل مدیریت را به کاربران ارائه دهند.
-
ابرهای خصوصی (Private clouds)
برخلاف ابرهای عمومی، فضای ابری خصوصی میتواند امنیت بالایی به اطلاعات حساس شما ببخشد. این مدل کلود در واقع یک زیرساخت سفارشی است که به یک تجارت واحد تعلق دارد. به عبارت دیگر، فضای کنترل شدهتری را به مشتری ارائه میکند که دسترسی به منابع IT در آن به شکل متمرکزتر است.
زمانی که زیرساخت فناوری اطلاعات با دسترسی کاملا ایزوله به یک کاربر اختصاص داده شود، آن ابر به یک ابر خصوصی تبدیل میشود. مدیریت، پیکربندی و نگهداری زیرساختهای این مدل رایانش ابری نیز به دست شخص ثالث انجام میشود.
در ابرهای خصوصی سطح امنیت اطلاعات ارتقاء پیدا میکند و کنترل بیشتری روی سرور اعمال میشود. البته لازم به ذکر است که ابرهای خصوصی نیازمند تخصص IT هستند و دسترسی به دادههای ذخیرهشده در آنها از مکانهای دور سختتر است.
-
ابرهای ترکیبی (Hybrid clouds)
ابرهای ترکیبی یا هیبریدی برای مشاغلی که به هر دو مدلهای رایانش ابری خصوصی و عمومی نیاز دارند، مناسب است. با ترکیب این دو مدل، یک مدل ابری ترکیبی خلق میشود که میتواند راهحل مناسبتری را برای برآورده کردن نیازهای تجاری خاص ارائه دهد.
بنابراین، هر ابر ترکیبی به حداقل 1 ابر خصوصی و حداقل 1 ابر عمومی نیاز دارد. ابر ترکیبی نیز مانند انواع مدلهای رایانش ابری مقرونبهصرفه، انعطافپذیر و بسیار مقیاسپذیر است. امنیت اطلاعات در مقایسه با دو مدل قبلی بیشتر است.
انواع سرویس های رایانش ابری
به مدلهای مختلف بهکارگیری کلود اشاره کردیم. در ادامه به انواع مختلفی از خدمات پردازش ابری اشاره میکنیم. این خدمات ابری در واقع زیرساختها، پلتفرمها یا نرمافزارهایی هستند که توسط ارائهدهنده شخص ثالث میزبانی میشوند و از طریق اینترنت، در دسترس کاربران قرار میگیرند. 3 نوع اصلی از سرویسهای ابری وجود دارند که عبارتند از:
-
زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS)
زیرساخت به عنوان یک سرویس یا IaaS ابتداییترین و پایهایترین نوع خدمات رایانش ابری مدیریت شده است که توسط ارائهدهندگان در دسترس مشتریان قرار میگیرد.
در این سرویس، منابع سختافزاری که توسط شخص ثالث نگهداری و مدیریت میشوند، با مدل پرداخت به ازای استفاده در اختیار مشتریان قرار میگیرند. بهواسطه IaaS، کاربران میتوانند با هزینه مقرون بهصرفهتری از شبکه، سیستمعامل و فضای ذخیرهسازی داده برخوردار شوند.
IaaS در واقع یک سرویس پرداخت به ازای استفاده کاملا برونسپاری شده است و میتواند در انواع کلود عمومی، خصوصی یا ترکیبی ارائه شود. منابع تنها در صورت نیاز در دسترس هستند؛ بنابراین، هیچ یک از منابع استفاده نشده هدر نمیروند و هیچ تاخیری در ارائه زیرساخت به سرویسگیرندگان وجود ندارد.
-
پلتفرم به عنوان یک سرویس (PaaS)
PaaS را میتوان نسخهای پیشرفته از IaaS دانست. از طریق PaaS، اپلیکیشنهای تحت وب را میتوان بهراحتی و با سرعت بیشتر ایجاد کرد.
زیرا این سرویس به اندازهای انعطافپذیر و قوی است که بتواند از آنها پشتیبانی کند. مقیاسپذیری این سرویس بهگونهای است که امکان کار کردن چندین توسعهدهنده روی یک پروژه را به وجود میآورد.
-
نرمافزار بهعنوان یک سرویس (SaaS)
SaaS شامل استقرار نرمافزار از طریق اینترنت است که میتوان به شکل خرید اشتراک یا مدل پرداخت به ازای استفاده، از آن بهره گرفت.
نرمافزار بهعنوان یک سرویس، امکانی را فراهم میکند که کسبوکارها بتوانند از یک نرمافزار به شکل تحت وب یا آنلاین استفاده کنند. برای نمونه میتوان به یک نرم افزار حسابداری ابری یا آنلاین اشاره کرد که کاربران میتوانند بدون نیاز به نصب نسخه فیزیکی، از طریق مرورگرهای خود به آن دسترسی داشته باشند.
مزایای مختلف انواع سرویسها و مدلهای رایانش ابری
آنچه که کسبوکارها را به سوی استفاده از سرویسها و مدلهای رایانش ابری سوق میدهد، مزایای متعددcloud است که یکی از مهمترین آنها کاهش هزینه است. در اینجا 6 مورد از اصلیترین و مهمترین دلایل و مزایای خدمات رایانش ابری آورده شده است:
- کاهش هزینه
تا پیش از ارائه خدمات فضای ابری، کسبوکارها مجبور به صرف هزینههای بالای برای خرید، اجرا و نگهداری سختافزارها و منابع فناوری اطلاعات بودند. این منابع باید به شکل شبانهروزی روشن بودند تا دسترسی در هر زمانی میسر میشد.
بنابراین، مصرف شبانهروزی برق برای روشن بودن سرورها و خنککنندهها، حقوق کارشناسان IT برای مدیریت زیرساخت، هزینه توسعه در صورت افزایش نیازهای کسبوکار و سایر هزینههای نگهداری و تعمیرات از جمله مواردی هستند که به واسطه رایانش ابری حذف میشوند.
- سرعت
اکثر خدمات رایانش ابری به شکل سلف سرویس (Self Service) و براساس تقاضا ارائه میشوند؛ بنابراین، دسترسی به اطلاعات به سادگی امکانپذیر است. این امر میتواند به کسبوکارها انعطافپذیری زیادی ببخشد.
- انعطافپذیری
یکی دیگر از مزایای سرویسهای ابری، انعطافپذیری در زمان و مکان فعالیت است. به این معنی که شما در هر زمان و از هر نقطهی جغرافیایی به میزان موردنیاز از سیستم استفاده میکنید.
- بهرهوری
دیتاسنترهای واقع در محل کسبوکار معمولا به موارد زیادی مانند راهاندازی سختافزار، وصله (Patch) نرمافزار برای بهبود حفرههای موجود در آن و سایر فعالیتهای وقتگیر مدیریت فناوری اطلاعات نیاز دارند که راهاندازی و بهرهوری آنها به طول میانجامد. رایانش ابری توانسته بسیاری از این موارد را برطرف کند.
بنابراین، بهرهوری از سختافزارها به سرعت میسر میشود و تیم IT میتوانند زمان بیشتری را صرف دستیابی به اهداف تجاری مهمتر کنند.
- قابلیت اطمینان
انواع رایانش ابری را میتوان راهحلی مقرون بهصرفهتر و مطمئنتر برای تداوم کسبوکار دانست. تهیهی نسخهی بکاپ یا پشتیبان از اطلاعات، ریکاوری و پشتیبانی از دیتاسنترها توسط ارائهدهنده سرویس انجام میشود.
- امنیت
بسیاری از ارائهدهندگان انواع سرویس های رایانش ابری، مجموعه از خطمشیها، تکنولوژیها و کنترلها را ارائه میدهند که به طور کلی، امنیت خدمات ارائه شده را بالا میبرد. این امر میتواند به محافظت از دادهها، برنامهها و زیرساختهای شما در برابر تهدیدهای احتمالی کمک کند.
جمعبندی
انتخاب سرویس های رایانش ابری از میان انواع مختلف آن باید با توجه به نیازهای کسبوکار و بودجه انجام شود. در کنار تصمیمگیری برای انتخاب cloud، بسیار مهم است که به ارائهدهنده سرویسها نیز توجه داشته باشید. در واقع یک ارائهدهنده خوب باید بتواند سرویسها را با سرعت و امنیت بالا در اختیار شما بگذارد و علاوه بر مدیریت مطلوب منابع، پشتیبانی مناسبی را نیز ارائه دهد.
همکاران سیستم با پشتوانهی سالها تجربه در ارائهی نرمافزارهای سازمانی، با هدف کاهش هزینه و افزایش بهرهوری، نرمافزارهای خود را بر بستر ابر هم عرضه کرده است. راهکاران ابری، مجموعهای از نرمافزارهای ابری است که شامل بخشهای مالی، خردهفروشی، فروش، پخش، تدارکات، سرمایه انسانی، بهای تمام شده و هوش تجاری است. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاورهی رایگان با ما در ارتباط باشید.
در ضمن چنانچه در مورد انواع سرویسها و مدلهای رایانش ابری و موارد مطرح شده در این مقاله سوال، ابهامی یا نظری دارید، حتما در بخش نظرات آن را مطرح کنید.