کاربرد فناوری واقعیت مجازی در صنعت خرده فروشی

زمان مطالعه: 7 دقیقه

کاربرد فناوری واقعیت مجازی در صنعت خرده فروشی

در جهان امروز اگر بخواهیم میان دنیای واقعی و دنیای مجازی تمایز بگذاریم، به هیچ شکلی مشخص نیست خط جداکننده میان این دو را کجا باید کشید. جهان امروز ترکیبی از دنیای واقعی و مجازی است و سال‌هاست بسیاری از کسب‌‍وکارها از این موضوع به عنوان یک مزیت رقابتی بهره می‌برند. در این میان، بی‌تردید می‌توان صنعت خرده فروشی را یکی از این صنایع برشمرد. 

شرکت‌های خرده فروشی با سرعت فزاینده‌ای به استفاده از فناوری‌های جدید مثل واقعیت مجازی (Virtual reality) سوق پیدا کرده‌اند. مشتری‌ها امروز بیشتر از گذشته انتظار دارند خرید راحت‌تری را تجربه کنند و به این ترتیب، به ویژه زمانی که درباره‌ خرید آنلاین صحبت می‌کنیم، نقش فناوری‌هایی مانند واقعیت مجازی برجسته‌تر از پیش می‌شود. از این رو تحول بزرگ در تجربه خرید مشتریان فروشگاه‌ های خرده فروشی یکی از مهم‌ترین کاربرد‌های فناوری واقعیت مجازی است. به نظر می‌رسد این فناوری نوپا استاندارد‌های تازه‌ای برای صنعت خرده فروشی ایجاد کرده است.

حتماً عنوان واقعیت مجازی به گوش شما هم رسیده است. اما این فناوری دقیقاً چیست، چه مزایایی دارد و مهم‌ترین کاربردهای آن به ویژه در صنعت خرده فروشی کدام است؟ در ادامه این نوشتار به این سوالات پاسخ می‌دهیم.

فناوری واقعیت مجازی چیست؟

واقعیت مجازی بستری است که کاربر می‌تواند به کمک آن، پا به دنیایی کاملا مجازی بگذارد. به عبارتی دیگر، شبیه سازی دنیای واقعی در دنیای دیجیتال؛ مهم‌ترین کاربرد به‌کارگیری VR است. با استفاده از این فناوری، کاربر رویدادهایی را تجربه می‌کند که تجربه آن‌ها در دنیای واقعی خیلی سخت و یا تقریباً غیرممکن است.

برای مثال تصور کنید می‌توانید از نمایشگاه مد نیویورک با تمام جزئیات بازدید کنید؛ بدون اینکه به نیویورک رفته باشید یا مثلا در یک دریای عمیق غواصی کرده باشید، در حالی‌که روی کاناپه خانه‌ خود نشسته‌اید. البته بد نیست بدانید همه‌گیری ویروس کرونا در رشد و توسعه فناوری واقعیت مجازی در صنعت خرده فروشی، تاثیر شگرفی داشته است. از زمان شیوع ویروس، اغلب کسب‌وکارهای فعال در صنعت خرده فروشی به استفاده از فناوری‌های مختلف روی آوردند.

  • شرکت Shopify که یکی از بزرگ‌ترین پلتفرم‌های تجارت الکترونیک در دنیا به شمار می‌آید، ادعا می‌کند با استفاده از فناوری واقعیت مجازی میزان تعامل با مشتریان بیش از 94% افزایش یافته است.
  • شرکت Moscot که یکی از شرکت‌های فعال در زمینه تولید عینک‌های آفتابی است، اظهار کرده است که به‌کارگیری فناوری واقعیت مجازی درآمد شرکت را بیش از 174% افزایش داده است.

در این راستا، سال 2020 فناوری واقعیت مجازی نسبت به سال گذشته 50% رشد داشته است. به بیانی دیگر، تاثیر شیوع ویروس کرونا بر رشد واقعیت مجازی، تبدیل آن از یک فناوری خاص به یک فناوری محبوب برای شرکت‌های فعال در صنعت خرده فروشی بود.

فناوری واقعیت مجازی چیست؟

فناوری واقعیت مجازی با شبیه سازی دنیای واقعی، تجربه رویدادهای مختلف را برای کاربر ممکن می‌کند.

مهم‌ترین کاربردهای واقعیت مجازی در خرده فروشی

اگر در صنعت خرده فروشی فعالیت می‌کنید، حتماً برای شما هم جالب است که بدانید فناوری واقعیت مجازی چه نقشی در بهبود عملکرد شرکت‌های خرده فروشی ایفا می‌کند و مهم‌ترین مزایای آن کدام است؟

تاثیر فناوری واقعیت مجازی در افزایش تعامل با مشتریان

در دنیای پر رقابت صنعت خرده فروشی،  تعامل میان مشتریان و شرکت‌ها اهمیتی وصف نشدنی دارد؛ این موضوع به ویژه در صنایعی مثل گردشگری و خرده فروشی رنگ دیگری دارد. در این میان، گوی رقابت را شرکت‌هایی می‌ربایند که ارتباط عمیق‌تری با مشتریان ایجاد کرده و مشتریان وفادارتری داشته باشند. این در حالی است که مفیدترین عملکرد فناوری واقعیت مجازی، تقویت ارتباط بین مشتریان و برند‌هاست.

برخی شرکت‌های خرده فروشی به کمک فناوری واقعیت مجازی ، تورهای مجازی از فروشگاه را طراحی کرده‌اند. به کمک این روش، مشتریان می‌توانند بدون اینکه از آپارتمان خود خارج شوند، تعامل بیشتری با فروشگاه و برند مورد نظر ایجاد کنند.  

شخصی سازی تجربه خرید با واقعیت مجازی

برای مثال، شما می‌توانید مانند یک طراح، قبل از اینکه لباس موردنظرتان را خریداری کنید و پیش از سفارش، متناسب با سلیقه‌ خود آن را طراحی کنید. بسیاری از شرکت‌های خودروسازی مانند ولوو و BMW از این امکان برای طراحی خودروها متناسب با سلیقه مشتری استفاده می‌کنند.

خریداران BMW می‌توانند به نمایشگاه‌ها بروند و با استفاده از تبلت یا تلفن همراه خود، خودروها را با رنگ‌ها یا سبک‌های مختلف سفارشی کنند. خریداران می‌توانند عینک‌های واقعیت مجازی بزنند، تجربه رانندگی با ماشین‌ها را تجربه کنند و بتوانند انتخاب مناسبی برای وسیله نقلیه جدید خود داشته باشند.

نقش واقعیت مجازی در افزایش اثرگذاری ابزارهای بازاریابی

تمام هدفی که بازاریابی دنبال می‌کند، نشان دادن نقاط قوت و مزایای محصول برای مشتری است. واقعیت مجازی ابزاری است که می‌تواند به بهترین شکل ممکن، با نشان دادن مزایای محصول، برای مشتری جذابیت ایجاد کند. برای مثال وقتی محصولی از شرکت آدیداس انتخاب می‌کنید، مثل یک کفش کوهنوردی، قبل از خرید می‌توانید در دنیای واقعیت مجازی نمایی 360 درجه از سفر کوهنوردی خودتان، در حالی‌که کفش‌های مورد نظر را به پا دارید، ببینید و مزایای آن را لمس کنید.

شرکت نایک با استفاده از واقعیت مجازی امکانی فراهم کرده است که مشتریان با اسکن بارکد روی محصول، تمام مراحل زنجیره تامین نایک، از جمله چگونگی ساخت محصول را به شکل کامل ببینند.

شرکت IKEA به عنوان یکی از بزرگ‌ترین فروشگاه‌های خرده فروشی در زمینه فروش لوازم منزل، با استفاده از واقعیت مجازی پلتفرمی توسعه داده است که کاربران می‌توانند پیش از خرید، به شکل مجازی محصولی که انتخاب کرده‌اند را در خانه خود تجسم کنند و راحت‌تر تصمیم بگیرند.

نقش واقعیت مجازی در افزایش اثرگذاری ابزارهای بازاریابی

واقعیت مجازی ابزاری است که می‌تواند به بهترین شکل ممکن، با نشان دادن مزایای محصول، برای مشتری جذابیت ایجاد کند.

تحلیل داده‌ها به کمک فناوری واقعیت مجازی

فروشگاه‌های خرده فروشی اغلب حجم عظیمی از داده‌ها را تولید می‌کنند، اما آنچه اهمیت دارد؛ امکان تحلیل این داده‌ها و تصمیم‌گیری بر مبنای آن است. شرکت Kellog با استفاده از هدست‌ و عینک‌های هوشمند VR، توانست الگوی مشخصی برای فهمیدن منطق مشتریان در انتخاب محصولات موجود روی قفسه‌ها را شناسایی کند. تعیین این الگو کمک می‌کند ببینید چه اقلامی جذاب‌تر هستند و چه محصولاتی کمتر توجه مشتری را جلب می‌کند.

آموزش به پرسنل شرکت‌های خرده فروشی به کمک فناوری واقعیت مجازی

فناوری واقعیت مجازی نه فقط برای مشتریان، بلکه در زمینه آموزش کارکنان فروشگاه نیز کاربرد دارد. کارکنان جدید می‌توانند با استفاده از VR ، خود را در موقعیت‌های پیچیده و دشوار تصور کنند، با مشتریان تعامل داشته باشند و در مورد ویژگی‌های محصولات بیشتر بیاموزند.

آزمایش محصول، کمپین یا طرح فروشگاه قبل از اجرا

چه طرحی برای فروشگاه برای مشتری جذابیت بیشتری ایجاد می‌کند؟ چه نوع ویترین‌هایی توجه خریداران بیشتری را به خود جلب می‌کند؟ پاسخ درست به این سوالات بدون قضاوت شخصی و سلیقه‌ای، تنها به کمک فناوری‌هایی مثل واقعیت مجازی امکان پذیر است. به همین دلیل می‌توانید پیش از معرفی واقعی محصول یا طراحی فروشگاه، ابتدا در دنیای واقعیت مجازی اثربخشی آن را ارزیابی کنید.

آینده فناوری واقعیت مجازی در صنعت خرده فروشی

واقعیت مجازی یکی از فناوری‌هایی است که در کوتاه مدت فرصت‌های مهمی برای شرکت‌های خرده فروشی ایجاد می‌کند. طبق گزارش Accenture’s Business Futures 2021، تنها یک درصد افزایش در استفاده از VR در خرده فروشی می‌تواند منجر به 66 میلیارد دلار فروش بیشتر در شرکت‌های استفاده کننده از آن شود.

در بلندمدت هم به نظر می‌رسد پلتفرم دنیای متاورس که از واقعیت مجازی بهره می‌گیرد، به میزان قابل توجهی صنعت خرده فروشی را متحول سازد. متاورس پلتفرمی از بازارهای جدیدی است که مشتریان آن از سراسر جهان، بدون محدودیت جغرافیایی، به برند‌ها و محصولات مختلف دسترسی خواهند داشت.

نتیجه‌گیری

به شکل کلی امکان ارائه خدمات شخصی سازی شده، بهبود تجربه مشتری، افزایش آگاهی به برند و استفاده از راهکارهای نوآورانه و فناوری محور، مهم‌ترین مزایایی است که انتظار می‌رود به واسطه به‌کارگیری فناوری واقعیت مجازی در صنعت خرده فروشی ایجاد شود.

همچنین آموزش، طراحی و بازاریابی نیز مهم‌ترین واحد‌هایی هستند که از مزایای واقعیت مجازی منتفع می‌شوند و البته این واحد‌ها در طول زمان بیشترین تغییر و تحول را در این صنعت تجربه می‌کنند.

والمارت بزرگ‌ترین شرکت خرده فروشی جهان ادعا کرده است تصمیم دارد سرمایه‌گذاری بیشتری به فناوری واقعیت مجازی اختصاص دهد. بنابراین بر اساس روند‌های موجود، در آینده‌ای بسیار نزدیک، شاهد همه‌گیری این فناوری جدید و نفوذ آن، به ویژه در صنعت خرده فروشی خواهیم بود.

با این تفاسیر، این فناوری نوپا آینده‌ای روشن پیش رو دارد و به نظر می‌رسد؛ پتانسیل بسیار زیادی برای بهره‌مندی از فناوری واقعیت مجازی در صنعت خرده فروشی وجود دارد و نسل آینده خرده فروشی به شدت به واقعیت مجازی متکی است.

در سراسر دنیا خرده فروشی‌های کمتری به این موضوع واقف هستند که جهان چگونه با شتاب گرفتن نوآوری تغییر می‌یابد. از سوی دیگر، هنوز برخی فروشگاه‌ها در استفاده از فناوری‌های جدید مقاومت نشان می‌دهند اما به گفته یکی از مدیران انجمن خرده فروشی در آمریکا، زمانی که VR به نقطه اوج پذیرش توسط مشتریان برسد، با سرعتی وصف نشدنی رشد می‌کند و مشتریان انتظار دارند در همه فروشگاه‌ها این فناوری تازه را تجربه کنند. در این میان، شرکت‌هایی که پیش از این برای بهره‌مندی از آن برنامه‌ریزی کرده باشند پیروز رقابت می‌شوند. 


منابع:

  • Forbes.com
  • wear-studio.com
  • totalretail.com