نرم‌افزار تحت وب چیست و چه مزایایی دارد؟

نویسنده: الهه سلیمان پور

در سال‌های اخیر و با گسترش اینترنت، دامنه استفاده از نرم‌افزارهای تحت وب افزایش یافته است. این روزها بسیاری از کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ از نرم افزار تحت وب استفاده می‌کنند.

هر چند در گذشته نیز سازمان‌ها از خدمات تحت وب استفاده می‌کردند اما با شروع پاندمی کرونا بسیاری از کسب‌وکارها عزم خود را برای استفاده از خدمات تحت وب جزم کرده‌اند. اما نرم‌افزار تحت وب چیست و چه مزایایی دارد؟

در این مقاله قصد داریم درباره نرم‌افزارهای تحت وب صحبت کنیم. نمونه‌هایی از آن‌ها را با شما به اشتراک بگذاریم و ویژگی‌های نرم‌افزارهای تحت وب (Web Base) را باهم مرور کنیم.

نرم‌‌افزار تحت وب چیست و چه کاربردی دارد؟

فرایندهای کاری همیشه در حال تغییر هستند. امروزه میلیون‌ها کسب‌و‌کار همه یا بخش عمده‌ای از فعالیت‌هایشان را بر بستر اینترنت پیش می‌برند. اینترنت علاوه بر مدل‌های ارتباط با مشتریان و تامین‌کنندگان، روش‌های به‌کارگیری نرم‌افزارها را هم تغییر داده است. نرم‌‌افزارها انواع مختلفی دارند و سازمان‌ها بنا به نیازشان از مدل‌های متنوعی برای به‌کارگیری نرم‌افزار استفاده می‌کنند. این روزها به دلیل افزایش گسترده اینترنت، نرم‌افزارهای تحت وب رایج شده‌اند. در واقع هر سیستمی که بر بستر اینترنت قابل استفاده باشد را نرم‌افزار تحت وب می‌نامند.

از دیگر ویژگی‌ها و مشخصات فنی یک برنامه تحت وب (Web Base) آن است که از طریق مرورگرهای گوگل مثل کروم و فایرفاکس برای کاربران و مشتریان همواره در دسترس است. بنابراین مشتریان نیازی به نصب فیزیکی نرم‌افزار بر روی سیستم خود ندارند.

این نرم‌افزارها از یک هسته مرکزی پایدار بهره می‌برند که اعمال هر گونه تغییرات بر روی آن، برای تمامی کاربران در دسترس خواهد بود. شرکت‌هایی مثل گوگل و مایکروسافت، از پیشگامان و ارائه‌دهندگان نرم‌افزارهای تحت وب هستند.

با این حال، دامنه استفاده از برنامه‌های تحت وب، روز به روز در سراسر دنیا در حال گسترش است. برای نمونه می‌توان به انواع شبکه‌های اجتماعی و نرم‌افزارهای سازمانی مختلف اشاره کرد.

تفاوت نرم‌افزار تحت وب و ویندوزی چیست؟

اولین و مهم‌ترین تفاوت سیستم‌های تحت وب و ویندوزی این است که سیستم‌های ویندوزی روی یک سیستم مرکزی نصب می‌شود اما سیستم‌های تحت وب روی وب سرورها اجرا می‌شوند و از طریق اینترنت قابل استفاده هستند.

نرم‌افزارهای ویندوزی فقط روی سیستمی که روی آن نصب شده قابل دسترس هستند. این در حالی‌ست که سیستم‌های تحت وب روی هر دستگاهی فقط با داشتن اینترنت در دسترس است.

نرم‌افزارهای ویندوزی فقط روی دستگاه‌هایی با سیستم عامل ویندوز  قابل استفاده است و روی دستگاه‌هایی با سیستم عامل Mac، Android، Linux و … امکان دسترسی ندارند.

با انواع نرم‌افزارهای تحت وب آشنا شویم

دو روش به‌کارگیری برای نرم‌افزارهای تحت وب وجود دارد. سیستم‌های ابری یک نوع از نرم‌افزارهای تحت وب هستند که به سازمان‌ها این امکان را می‌دهند که از زیرساخت‌های یک شرکت ارائه‌دهنده خدمات ابری استفاده کنند.

روش دیگر استفاده از سیستم های غیرابری است که در این مدل سازمان‌ها با وجود استفاده از زیرساخت‌های موجود در محل شرکت، در بستر اینترنت از سیستم سازمانی استفاده می‌کنند.

با این تعاریف می‌توان گفت که نرم‌افزارهای تحت وب ابری نسبت به نسخه غیرابری کارآمدتر و هزینه کمتری دارند. برای نمونه داشتن یک نرم‌افزار تحت وب ابری حسابداری نسبت به نسخه غیرابری آن بسیار ارزان‌تر و به‌صرفه‌تر خواهد بود.

چند نمونه از نرم‌افزارهای تحت وب ابری شامل ایمیل، شبکه‌های اجتماعی، نرم‌افزارهای تاکسی‌های آنلاین و … است که از فناوری رایانش ابری استفاده می‌کند. رایانش ابری در دهه اخیر در ارائه نرم‌افزارهای سازمانی رشد قابل توجهی داشته است.

آمارها نشان می‌دهد که 94 درصد از سازمان‌ها از خدمات ابری استفاده می‌کنند (Flexera 2020). از مهم‌ترین دلایل این رشد حذف هزینه‌های تامین و نگهداری از زیرساخت، دغدغه‌های مربوط به آن و امکان دسترسی بدون محدودیت زمانی و جغرافیایی است.

نرم‌افزارهای تحت وب ابری به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد که در هر جایی خارج از سازمان از طریق موبایل، تبلت یا لپ‌تاب امکان دسترسی به سیستم و اطلاعات سازمانی وجود داشته باشد.

مزایای نرم افزارهای تحت وب چیست؟

مشخصات فنی نرم‌افزارهای تحت وب به شکلی است که مزایای زیادی را برای آنها ایجاد کرده است. اما قابلیت و استفاده از نرم‌افزارهای تحت وب ابری بسیار بیشتر از نسخه‌های غیرابری آنها است که در ادامه به این مزایا اشاره می‌کنیم.

نرم‌افزارهای تحت وب ابری ارزان هستند

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از نرم‌افزارهای ابری هزینه به صرفه است. در این مدل نیاز به خرید لایسنس نرم‌افزار یا سخت‌افزار وجود ندارد. در واقع سازمان‌ها به میزان استفاده، حق اشتراک پرداخت می‌کنند. علاوه بر کاهش هزینه موضوع دیگری که اهمیت دارد زمان است.

معمولا در استفاده از سیستم‌های غیر ابری سازمان‌ها باید وقت زیادی را صرف به روز نگه داشتن، پشتیبان‌گیری و حفظ امنیت زیرساخت‌ها کنند. این در حالیست که استفاده از سیستم‌های ابری همه این مسئولیت‌ها را به شرکت ارائه‌دهنده خدمات ابری منتقل می‌کند.

شرکت تویوتا 200 هزار نفر از پرسنل خود را مجاب به استفاده از فضای ابری کرد. هیکز؛ مدیر فناوری اطلاعات تویوتا در آمریکای شمالی در راستای این تصمیم می‌گوید: ” همه پرسنل تویوتا از این پس از خدمات ابری استفاده می‌کنند تا بتوانیم برای مشتریان و کسب‌و‌کارمان اتفاقات بزرگی رقم بزنیم.” در شرح این تغییرات به موارد زیر اشاره شد:

  • وسایل نقلیه نیمه خود مختاری که به سالمندان کمک کنند.
  • چرخ‌هایی که می توانند علائم حیاتی راننده را اندازه گیری کرده و آنها را به پزشک منتقل کنند.
  • اتومبیل هایی که می توانند در صورت عدم امنیت وضعیت راننده به مقامات هشدار دهند.

به گفته مدیر فناوری اطلاعات تویوتا، اکنون که تویوتا به کارمندان فناوری اطلاعات خود کمک کرده به جای تمرکز بر نگهداری از زیرساخت‌ها و اطلاعات روی پروژه های ارزشمندتر تمرکز کنند، این پروژه‌ها را برنامه‌ریزی کرده‌ایم و در آینده‌ای نزدیک محقق می‌کنیم.

نرم افزار تحت وب چیست
یکی از مهم‌ترین مزایای نرم افزار تحت وب دسترسی راحت‌تر به آن است. خصوصا نرم افزار تحت وب ابری که به وسیله آن امکان انجام دورکاری نیز فراهم است. 

نرم‌افزارهای تحت وب ابری خطر از دست رفتن اطلاعات را کاهش می‌دهند

شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات ابری استراتژی‌های منظمی برای حفظ امنیت اطلاعات دارند. این شرکت‌ها معمولا به دلیل سرشکن شدن هزینه‌ها این امکان را دارند که از بالاترین استاندارد‌های امنیتی استفاده کنند.

علاوه بر این فرایندهای منظمی برای تهیه نسخه پشتیبان و نگهداری از آن وجود دارد که تا حد زیادی خطر تهدیدهای امنیتی را کاهش می‌دهد. همچنین استفاده از نسخه‌های قدیمی نرم‌افزار معمولا خطرات امنیتی را بیشتر می‌کند. این در حالیست که سیستم‌های ابری به صورت پیوسته و بدون نیاز به هزینه و تنظیمات اضافه به روز می‌شوند.

نرم‌افزارهای تحت وب ابری همیشه و از هرجایی در دسترس هستند

یکی دیگر از مهم‌ترین مزایای نرم‌افزارهای تحت وب ابری به ویژه در شرایط شیوع ویروس کرونا، امکان دسترسی بدون محدودیت است. سیستم‌های ابری در هر جایی که امکان دسترسی به اینترنت وجود داشته باشد؛ قابل استفاده هستند.

حتما بخوانید: حسابداری ابری چیست؟ 

این روز‌ها که سازمان‌ها تحت تاثیر شیوع ویروس قرار گرفته‌اند طیف زیادی از سازمان‌ها می‌توانند بدون هیچ محدودیتی پرسنل سازمان را به دورکاری تشویق کنند. همچنین سیستم‌های ابری روی هر دستگاهی از موبایل، تبلت، لپ تاب و کامپیوتر ها قابل دسترسی هستند.

نرم‌افزارهای تحت وب ابری به شکل خودکار به‌روزرسانی می‌شوند

در سیستم‌های غیر ابری شرکت‌ها برای بروزسانی نرم‌افزار نیازمند صرف هزینه خاصی بودند که در نرم‌افزارهای تحت وب ابری این هزینه‌ها با به‌روزرسانی خودکار حذف شده است.

در نرم‌افزارهای تحت وب ابری هر گونه تغییراتی که بر روی نرم‌افزار اعمال شود، به شکل خودکار اجرا شده و کاربران می‌توانند روی موضوعات اصلی کسب‌و‌کارشان تمرکز کنند.

برنامه‌های تحت وب ابری به ایجاد یکپارچگی کمک می‌کنند

ادغام و استفاده هم‌زمان از برنامه‌ها یکی دیگر از مزایای برنامه تحت وب است. با این کار، کارکنان واحد‌های مختلف سازمان می‌توانند داده‌های‌شان را به اشتراک بگذارند و به روش‌های مختلف با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

ایجاد یکپارچگی به ویژه برای سازمان‌هایی که دارای نمایندگی‌ در نقاط جغرافیایی مختلف هستند، اهمیت بیشتری دارد و سرعت انجام کارها را افزایش می‌دهد.

جمع‌بندی

راهکاران ابری همکاران سیستم یک نرم‌افزار تحت وب بر بستر رایانش ابری است که شامل سبد جامعی از محصولات مختلف از جمله نرم افزار حسابداری آنلاین، فروش، تدارکات، پخش، خرده فروشی، منابع انسانی و هوش تجاری است. راهکاران ابری اکنون بیش از 1000 مشتری دارد که از این طریق با هزینه به صرفه، همه فرایندهای سازمان را به شکل یکپارچه مدیریت می‌کنند.