تقریبا سالهاست که کسبوکارها با اهمیت دادهها آشنا شده و در حال جمعآوری دادهها در مورد عملیات روزانه، اندازهگیری خطوط تولید، لجستیک و حملونقل، تراکنشهای مالی و جزئیات بیشماری دیگر هستند. سازمانها با استفاده از نرم افزار مدیریت فرآیند کسب و کار میتوانند از این دادهها برای درک بهتر عملیات و سادهسازی، استانداردسازی و خودکارسازی فرایندها استفاده کنند.
اما امروز فرصت جدید دیگری نیز وجود دارد: کسب و کارها میتوانند از این دادههای عملیاتی ارزشمند و فرآیندهای کسب و کار برای آموزش هوش مصنوعی استفاده کنند. برنامههای کاربردی مبتنی بر هوش مصنوعی ، در پیشبینی بهتر فرایندها و واکنش به فراز و نشیبهای کسبوکار، به سازمانها کمک میکنند. انجام موفقیت آمیز چنین کاری میتواند مزیت تجاری قابل توجهی را برای کسبوکارها ایجاد کند که تحلیلگران گارتنر آن را هایپراتوماسیون نامیدهاند.
در این مقاله به معرفی هایپراتوماسیون، تفاوت آن با اتوماسیون اداری و مزایای آن برای کسبوکارها میپردازیم. سپس به مراحل پیادهسازی آن در سازمانها پرداخته و مثالهایی از کاربرد آن در صنایع مختلف را بررسی میکنیم.
هایپراتوماسیون چیست؟
هایپراتوماسیون یک تکنیک تجاری برای ایجاد سرعت، کارایی و دقت بیشتر در عملیات روزانه است.
هایپراتوماسیون ارتباط مستقیمی با اتوماسیون هوشمند دارد. اتوماسیون هوشمند فرآیند فنی ترکیب اتوماسیون با هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML) برای تقلید از تعاملات انسانی و خودکارسازی فرآیندهای پیچیده است. در حالی که هایپراتوماسیون یک رشته تجاری است که پیرامون اتوماسیون هوشمند ساخته شده است و به سازمانها کمک میکند تا از انبار دادههای عملیاتی خود، برای شناسایی و خودکارسازی بیشتر فرآیندهای کسبوکار و فناوری اطلاعات بهره بگیرند.
برخلاف اتوماسیون معمولی، هایپراتوماسیون راهی برای دسترسی به دادههای عملیاتی، ادغام منابع داده و استفاده از خدمات هوش مصنوعی برای خودکارسازی فرآیندهای تجاری پیچیده و ظریف به کسبوکارها ایجاد میکند؛ شامل تعاملات خدمات مشتریان، مسیریابی اسناد، تدارکات و حملونقل، تجزیه و تحلیل تجاری و بسیاری از فرآیندهای دیگر.
هایپراتوماسیون با قابلیتهای مبتنی بر دادهها؛ مانند هوش مصنوعی، پردازش زبان طبیعی، بینایی کامپیوتری و تشخیص ناهنجاریها، به دنبال سازماندهی یک فرآیند تجاری است. هدف از به کارگیری هایپراتوماسیون ، ارائه بهترین نتایج، با کمترین هزینه و در عین حال بهبود دقت و سرعت عملیات تجاری است.
چهار عنصر کلیدی در هایپراتوماسیون عبارتند از: افرادی با تخصص، دادههای عملیاتی ، ابزارهای اتوماسیون و هوش مصنوعی
فرق اتوماسیون و هایپراتوماسیون در چیست؟
تفاوت بین اتوماسیون و هایپراتوماسیون اغلب نامشخص است و گاهی با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند. اما باید گفت اتوماسیون اغلب به انجام خودکار یک کار تکراری، بدون مداخله دست اشاره دارد. اتوماسیون معمولاً در مقیاس کوچکتر رخ میدهد و راهحلهایی را ایجاد میکند که برای رسیدگی به وظایف فردی طراحی شدهاند؛ مانند ابزارهای BPM که میتوانند وظایف را در چارچوب یک گردش کاری خاص، خودکار کنند.
هوش مصنوعی اتوماسیون سنتی را گسترش میدهد تا وظایف بیشتری را انجام دهد؛ مانند استفاده از OCR برای خواندن اسناد، پردازش زبان طبیعی برای درک آنها، یا تولید زبان طبیعی برای ارائه خدمت به انسان.
در واقع، هایپراتوماسیون به استفاده از ابزارهای اتوماسیون متعددی اشاره دارد که اتوماسیون هوشمند را ممکن میسازد؛ از جمله یادگیری ماشینی و اتوماسیون فرآیند رباتیک برای مقیاسبندی اتوماسیون.
از ویژگیهای دیگر هایپراتوماسیون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هدف هایپراتوماسیون بهبود کارایی، دقت و سرعت در عملیات روزانه سازمان است. همچنین با ایجاد بازخوردهای در لحظه به سازمانها کمک میکند تا به تغییرات بازار واکنش نشان داده یا حتی آن را پیشبینی کند.
- هایپراتوماسیون با اتوماسیون فرآیند روباتیک ساده (RPA) متفاوت است و توانایی بیشتری دارد.
- هایپراتوماسیون ، اتوماسیون فرآیندهای کسب و کار، نرمافزارها و دادههای عملیاتی را برای آموزش هوش مصنوعی و خودکارسازی فرآیندهای پیچیده تجاری ترکیب میکند.
- هایپراتوماسیون مستلزم برنامهریزی کامل، ارزیابی و تجزیه و تحلیل مداوم دادهها برای اصلاح نتایج و دستیابی به بازگشت سرمایه مطلوب است.
میتوان گفت هایپراتوماسیون میتواند با استفاده از فرآیندکاوی، توسعه اتوماسیون را برای شناسایی و تولید خودکار سادهتر کند.
هایپراتوماسیون چطور کار میکند؟
سازمانها از هایپراتوماسیون استفاده میکنند تا حداکثر کارایی را از عملیات روزانه گرفته و بهترین نتایج را به دست آورند. اگرچه هدف این فناوری ایجاد سادگی برای کاربر تجاری است، اما شامل ترکیب پیچیدهای از فناوریها، ابزارها و پلتفرمهای متعدد است. به گفته تحلیلگران گارتنر که این اصطلاح را ابداع کردند، هایپراتوماسیون شامل موارد زیر است:
- هوش مصنوعی (AI)،
- یادگیری ماشین (ML)،
- اتوماسیون فرآیند روباتیک (RPA)،
- مدیریت فرآیند کسبوکار (BPM)،
- مجموعههای مدیریت هوشمند فرآیند کسبوکار (iBPMS)،
- پلتفرم یکپارچهسازی به عنوان یک سرویس (iPaaS)،
- ابزارهای کم کد/بدون کد،
- نرم افزار اتوماسیون تصمیم، فرآیند و کار.
هدف هایپر اتوماسیون تقلید از روشی است که مشتریان یا کارمندان با برنامهها تعامل میکنند و با فرآیندها ترکیب میشوند. به عنوان مثال، با ثبت نحوه انجام یک کار توسط افراد، میتوان رباتی ایجاد کرد که آن عمل را خودکار میکند. با هوش مصنوعی، این اقدام میتواند شامل درک هدف به زبان مشتری و تصمیمگیری در مورد مراحل بعدی در یک فرایند گردش کار باشد. با گذشت زمان، دادههای حاصل از این عملیات دیجیتالی را میتوان برای یافتن فرصتهای پنهان برای بهبود در فرآیند کسبوکار تجزیه و تحلیل کرد. با پیچیدهتر شدن وظایف و بهبود سرعت و دقت عملیات تجاری، شما از اتوماسیون به ابراتوماسیون حرکت کردهاید.
هایپراتوماسیون راهی مناسب برای کسبوکارهاست تا از تخصص صنعت خود و انبوه دادههای عملیاتی که هر روز جمعآوری میکنند، ارزش بیشتری به دست آورند. با ادغام جریان دادهها و آموزش هوش مصنوعی، کسبوکارها میتوانند کارایی را در عملیات روزانه خود افزایش دهند و از تعاملات مؤثرتر بین کارمندان، مشتریان و شرکا پشتیبانی کنند.
همانطور که میبینید، هایپراتوماسیون مستلزم ترکیب بسیاری از رشتهها و تخصص عمیق در عملیات خودکارسازی است. با این حال، نتیجه میتواند سطح جدیدی از کارایی را در تعاملات مشتری و شریک ارائه دهد که میتواند منجر به صرفهجویی در هزینه و ایجاد مزیتهای رقابتی شود.
تفاوت هایپراتوماسیون با RPA
اتوماسیون فرآیند رباتیک (RPA) سیستمی است که در یک سازمان، به افراد اجازه میدهد تا رباتهای رایانهای ایجاد کنند تا جایگزین تعاملات انسانی شوند و کارهای روزمره و تکراری در کار خود را از بین ببرند. اگر شخصی به طور مرتب متنی را کپی و جایگذاری میکند یا دائماً اسناد را از یک فایل به فایل دیگر منتقل میکند، میتوان یک ربات کامپیوتری برای او ایجاد کرد تا این مراحل را انجام دهد و کارمند به کارهای دیگر بپردازد.
هایپراتوماسیون ، به طور موثر، به هماهنگسازی و تقویت RPA برای دستیابی به اهداف گستردهتر و پیچیدهتر اشاره دارد. درواقع برای خودکارسازی وظایف و بعداً ساخت ابراتوماسیونهای پیچیدهتر، تیم فناوری اطلاعات باید مخازن استاندارد دادههای عملیاتی و APIها را برای یکپارچهسازی دادهها از منابع متعدد، فراهم کند.
درواقع هایپراتوماسیون لایهای از هوش مصنوعی را به فرایند خودکارسازی اضافه میکند که روی حجم زیادی از دادههای عملیاتی تاریخی و درلحظه، آموزش داده شده است. هوش مصنوعی اتوماسیونها را قادر میسازد تا با مشتریان، شرکا و کارمندان به روشهایی تعامل داشته باشند که بتوانند هدف آنها را درک کنند، اطلاعات دقیق را به سرعت تهیه کنند، پاسخ مناسب را دریافت کنند و به زبان طبیعی به ارتباط بپردازند.
هایپراتوماسیون ، به هماهنگسازی و تقویت RPA برای دستیابی به اهداف گستردهتر و پیچیدهتر اشاره دارد
اهمیت هایپراتوماسیون در چیست؟
هایپراتوماسیون یک کاربرد پیچیده از هوش مصنوعی است که با ایجاد کارایی و فرصتهایی که برای مزیت رقابتی کسبوکارها ایجاد میکند، پتانسیل ایجاد انقلابی بزرگ در تجارت را دارد.
هایپراتوماسیون به شرکتها کمک میکند تا از تمام دادههای عملیاتی که از گذشته تا حال جمعآوری و ذخیره کردهاند، بهتر استفاده کرده و در لحظه، اقدامات هوشمندانهتری انجام دهند.
به عنوان مثال، یک شرکت بیمه میتواند با استفاده از شناسایی هوشمند نویسهها برای بررسی متن یک سند و سپس خودکارسازی جریان سند، رسیدگی به ادعاها را تسریع و تنها موارد محدودی را برای بررسی توسط کارمند علامتگذاری کند. به همین ترتیب، حوزههای مالی، تولید و خردهفروشی همگی میتوانند با فعال کردن تعاملات سریعتر و دقیقتر با مشتریان، ذینفعان و تامینکنندگان، کارآمدتر شوند. درواقع در تمام این زمینهها، استفاده از هایپراتوماسیون یک مزیت رقابتی است که بار کارهای تکراری و هزینه را کاهش میدهد، دقت را بهبود میبخشد و منجر به نوآوری میشود.
مزایای هایپراتوماسیون چیست؟
پیادهسازی هایپراتوماسیون در کسبوکارها با مزایایی همراه است که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- افزایش سرعت کسبوکار: با خودکار کردن عملیات، بهرهوری و کارایی در یک سازمان بهبود پیدا میکند،
- افزایش دقت: هایپراتوماسیون به کسبوکارها کمک میکند تا حجم زیادی از دادهها را به سرعت و با دقت پردازش کنند؛ بدون اینکه جزئیات را از دست بدهند یا خطاها را وارد سیستم خود کنند،
- کاهش کارهای تکراری: استفاده از هایپراتوماسیون هزینهها را کاهش داده و کارمندان را از کارهای خستهکننده رها میکند تا بتوانند روی پروژههای مهمتر تمرکز کنند.
- استفاده بهینه از دادهها و زیرساختهای فناوری اطلاعات: هایپراتوماسیون از دادههای عملیاتی موجود و زیرساختهای فناوری اطلاعات برای دستیابی به نتایج تجاری بهتر با هزینههای کمتر و سرعت و دقت بیشتر استفاده میکند.
- بهبود فرآیندها: هایپراتوماسیون میتواند اقدامات قابل پیشبینیتری را در فرآیند کسبوکار ارائه دهد و از هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل عملیات روزانه و تصمیمگیری سریع تجاری و همچنین بهبود فرآیندها در طول زمان استفاده کند.
- بهبود خدمات مشتری: هایپراتوماسیون با درک هدف، منبعیابی سریع و دقیق اطلاعات و برقراری ارتباط با مشتریان به زبان طبیعی، آنها را خوشحال میکند. اگرچه همچنان داشتن افرادی که آماده حضور در موقعیتهای پیچیده یا احساسی هستند مهم است، اما بسیاری از موقعیتها را میتوان به طرز ماهرانهای با رباتهای چت ابراتوماسیون مدیریت کرد.
چالش های پیاده سازی هایپراتوماسیون
هایپراتوماسیون امکانات زیادی در اختیار کسبوکارها قرار میدهد، اما نیاز به برنامهریزی کامل و تعهد به مدیریت دادهها دارد تا این اطمینان حاصل شود که برای ارائه پاسخها، از دادههای مناسب استفاده میشود. بدون این مدیریت، ابراتوماسیون میتواند به جای دارایی، به یک بار اضافی برای سازمان تبدیل شود!
چالش های بالقوه هایپراتوماسیون عبارتند از:
- مهندسی مجدد فرآیندهای پرهزینه کسبوکار: به جریان انداختن فرآیند کسبوکار به گونهای که بتوان آن را خودکار کرد، نیازمند صرف زمان و برنامهریزی از سوی کارکنان است. این میتواند به معنای ایجاد یک استراتژی مدیریت تغییر طولانی مدت با ارتباطات منظم و مداوم با کارکنان باشد.
- ارتقای فناوری: حرکت از اتوماسیونهای ساده به ابراتوماسیون ، نیازمند سرمایهگذاری در فناوریهای جدید مانند نرمافزارهای یکپارچه مناسب برای گردآوری دادههای سازمان است. همچنین هایپراتوماسیون نیازمند تخصص در اتوماسیون فرآیندهای تجاری و هوش مصنوعی است. به عنوان مثال، توانایی انجام تجزیه و تحلیل در لحظه برای عملیات و قضاوت در مورد اثربخشی عملکردهای خودکار، حیاتی است.
- تجزیه و تحلیل: بخشی از برنامهریزی برای هایپراتوماسیون ، نیازمند ارتقای دانش مدیریت داده و تجزیه و تحلیل داده ها است که به شما اطلاعاتی را برای اندازهگیری اثربخشی و بررسی انطباق در طول فرآیند اتوماسیون میدهد.
- زیرساخت امنیتی موردنیاز: هایپراتوماسیون با بسیاری از سیستمهای مختلف یک سازمان در ارتباط است، بنابراین باید تضمین شود که هیچ ربات یا سیستمی که به این عملیات متصل است، نمیتواند مورد نفوذ عوامل مخرب قرار گیرد.
- حفظ بیطرفی: هنگام استفاده از اتوماسیون فرآیند کسبوکار برای تصمیمگیری، چه در مورد وام، استخدام، خرید یا فرایندهای کاری، باید اطمینان حاصل شود که الگوریتمها سوگیریهای ناخواسته ندارند.
نمونه های کاربرد هایپراتوماسیون
همانطور که در این مقاله اشاره شد، هایپراتوماسیون در صنایع مختلف، به کمک سازمانها شتافته و در کاهش هزینهها، بهبود سطح خدمات و کاهش خطرات ارزش خود را ثابت میکند. در ادامه پنج مثال از کاربرد هایپراتوماسیون در دنیای واقعی ارائه شده است:
هایپراتوماسیون در خرده فروشی
پس از تجربه یک رشد سه رقمی، خدمات به مشتریان به یک چالش برای برزیل Facily تبدیل شد. این شرکت با استفاده از بازار تجارت اجتماعی اتوماسیونهایی ساخت که مدیریت مالی، موجودی و تدارکات را یکپارچه و عملکردهای اصلی بازار آنلاین خود را تقویت میکند؛ ایجاد یک مسیر کاملاً قابل حسابرسی، از سفارشها و تأییدیهها تا حسابهای پرداختنی، که منجر به انجام سریعتر سفارشها و کنترل بهتر موجودی میشود.
هایپراتوماسیون در عملیات مالی
Lyft از هایپراتوماسیون برای کاهش بیش از نیمی از زمان لازم برای بستن دفاتر در بخش دفتر کل خود استفاده کرد. این شرکت انتظار دارد با ادامه بهبود فرآیندهای خود، زمان بسته شدن کامل عملیات مالی خود را به نصف و سپس دوباره به نصف کاهش دهد.
هایپراتوماسیون در صنایع مختلف، به کمک سازمانها شتافته و در کاهش هزینهها، بهبود سطح خدمات و کاهش خطرات ارزش خود را ثابت میکند
هایپراتوماسیون در زنجیره تامین
Chipotle به دلیل نیاز شدید به مواد تازه، نیازمند زنجیره تامین پاسخگو بود. این شرکت از هایپراتوماسیون به دو صورت استفاده کرد: در مرحله اول، هایپراتوماسیون نیازها را به طور مداوم و دقیق، ردیابی و پیشبینی میکند و به تامینکنندگان اجازه میدهد بر اساس آنها برنامهریزی کنند. در مرحله بعد ردیابی سفارش را برای تحویل خودکار انجام میدهند تا بتوانند بدون نیاز به تأیید انسانی، هر تراکنش آنلاین را با گیرنده مرتبط تطبیق دهند و به این ترتیب، میلیونها دلار در سال در فعالیتهای ارتباط با رانندگان صرفهجویی کنند.
هایپراتوماسیون در حفظ امنیت داده
شرکت AxiomSL Adenza یک ارائهدهنده جهانی نرمافزار تجزیه و تحلیل داده ها و ریسک برای ارائه گزارش در حوزه مالی است. این شرکت از هایپراتوماسیونهای مبتنی بر یادگیری ماشین در زیرساخت پایگاه داده خود، برای حذف فعالیتهای نگهداری از پایگاه داده استفاده میکنند. همچنین با مقیاسبندی و تنظیم خودکار، یک فرآیند اتوماتیک را ارائه میدهند که دادههای حساس را رمزگذاری میکند، آسیبپذیریهای امنیتی پایگاه داده ها را اصلاح کرده و از دسترسی غیرمجاز جلوگیری میکند.
فرایند راه اندازی هایپراتوماسیون
تبدیل یک فرآیند دستی کسبوکار به فرایندی فوق خودکار، نیازمند مشارکت بسیاری از افراد، دادهها و فناوریها است. در ادامه خلاصهای از مراحل لازم برای راه اندازی هایپراتوماسیون ارائه شده است.
1. نیازها و فرصتهای خود را مشخص کنید
هایپراتوماسیون با اصلاح فرآیندهای تجاری شما شروع میشود. باید اطلاعاتی در مورد عملیات فعلی و قوانین تجاری خود و مقایسه آنها با بهترینهای صنعت جمعآوری کنید. همچنین باید با افراد فعال در بخشهای عملیاتی کسبوکار خود مصاحبه کنید تا یاد بگیرید که گلوگاهها کجا هستند و اتوماسیون چطور میتواند فرآیندهای تکراری را کاهش دهد. همچنین شما نیاز دارید تا اتوماسیونهای سادهای را که ممکن است از قبل وجود داشته باشد، بیابید. همه این اطلاعات به شما کمک میکند که ابراتوماسیونهایی را که به بهترین نحو به سازمان شما خدمت میکنند، برنامهریزی کنید.
2. دادهها را از سطح سازمان خود جمعآوری کنید
بخش عمدهای از راه اندازی هایپراتوماسیون به فرآیند یکپارچهسازی منابع داده و ایجاد جریانهای داده در لحظه اختصاص دارد. این کار به شما کمک میکند تا زنجیرههای انتقال و تایید داده را ایجاد کرده و از دادههای عملیاتی ذخیره شده خود برای آموزش مدلهای ML استفاده کنید.
3. ابزارهای موردنیاز خود را بشناسید
ساخت ابراتوماسیون ها شامل نرم افزارهای اتوماسیون فرآیندهای تجاری، ابزارهای یکپارچهسازی دادهها، پلتفرمهای آموزشی ML، ابزارهای تجزیه و تحلیل و در برخی موارد، حسگرهای اینترنت اشیا (IoT) میشود. این ابزارها به دادههای سازمانی شما متصل میشوند تا تعاملات میان این برنامهها را خودکار کنند.
4. کارمندان خود را سازماندهی کنید
مدیران پروژه در حوزههای مختلف کسبوکار و همچنین رهبرانی که فرآیندهای تأیید را امضا میکنند، شناسایی کنید. این افراد به شما کمک میکنند تا فرآیندها را به سرعت شناسایی و سازماندهی کنید. همچنین آنها افرادی هستند که بیشترین علاقه را به تجزیه و تحلیل دستاوردهای بهرهوری در حوزه خود خواهند داشت. توجه داشته باشید که هایپراتوماسیون ها میتوانند نیروهای عملیاتی را در مورد نقش خود گیج کنند. به آنها کمک کنید تا روالهای جدیدی ایجاد کنند که از فرآیندهای خودکار بهره میبرند.
5. پیادهسازی، اندازهگیری، تکرار
هایپراتوماسیون همکاری بین تخصصهای انسانی و الگوریتمهای یادگیری ماشینی است که توسط جریان دادهها در زمان واقعی و تجزیه و تحلیل داده ها فعال میشود. بهتر است یک خط ارتباطی باز با نیروهای عملیاتی خود داشته باشید تا اثربخشی اتوماسیون را اندازهگیری کنید و برای تکرار آماده باشید. با گذشت زمان، میتوانید به تجزیهوتحلیل دادهها تکیه کنید تا نشان دهید که چگونه فرآیندهای خودکار به کسبوکار کمک میکنند تا کارآمدتر و هم چابکتر شود.
هایپراتوماسیون نتیجه طی شدن مراحل بسیاری است که از کار با اتوماسیونهای ساده شروع و به طراحی اتوماسیونهای پیچیده و هوشمندتر منتهی میشود
هایپراتوماسیون نتیجه طی شدن مراحل بسیاری است. این مراحل از کار با اتوماسیونهای ساده شروع و به طراحی اتوماسیونهای پیچیده و هوشمندتر منتهی میشود. در نهایت، شما باید الگوریتمهای هوش مصنوعی و ML را آموزش دهید تا وظایف بیشتری را انجام و به تکرار برای بهبود نتایج ادامه دهند.
نرم افزار اتوماسیون اداری همکاران سیستم
نرم افزار اتوماسیون اداری همکاران سیستم ضمن ساماندهی فرایندهای سازمانی، امکان انجام مکاتبات اداری را به صورت الکترونیک از هر نقطه جغرافیایی با سرعت بالا و در محیطی امن فراهم میکند.
سیستم اتوماسیون اداری تحت وب با ایجاد بستری مناسب برای ثبت و گردش نامه و انواع فرمهای سازمانی، پیگیری دقیق، گزارش اقدامات لازم و مدیریت بهینه جلسات، ضمن سرعت بخشیدن به روند مکاتبات درون سازمانی، امکان تعامل الکترونیک برون سازمانی را نیز فراهم میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.
منابع:
- gartner.com
- oracle.com
- ibm.com
- techtarget.com